Fängelselitteratur

Lotta

Visste ni att några av världens mest kända romaner författades i fångenskap? Här är några exempel:

Miguel de Cervantes skrev första delen av mästerverket Don Quijote medan han satt tre år i fängelse för pengafiffel och skulder.

Marco Polo skrev inte sin reseskildring Marco Polos resor medan han upptäckte världen. Han dikterade sina äventyr i Fjärran östern för medfången Rustichello da Pisa som skrev ned hans berättelse. De båda männen satt ett år i fängelse efter ett sjöslag mellan Genua och Venedig.

Sir Thomas Malory är författaren, eller sammanställaren, av romanen Le Morte d’Arthur som samlar de olika berättelserna i legenden om kung Artur, Camelot, Excalibur och riddarna av runda bordet. Malory fängslades ett flertal gånger för diverse brott som kidnappning, stöld, utpressning, mordförsök och våldtäkt. Men under sina perioder i fängelset så lyckades han få till den roman som räknas som den allra bästa samlingen av kung Artur-legender.

Marquis de Sade tillbringade mer än en tredjedel av sitt liv i fängelse, så bortsett från ett par tidiga reseskildringar skrevs alla hans verk i fångenskap. Det var när han satt fängslad i Bastiljen 1785 som han skrev De 120 dagarna i Sodom eller Liderlighetens skola, en historia späckad med sexuellt våld och tortyr. Hela romanen skrevs under 37 dagar på en 12 meter lång pappersrulle som Sade gömde i en spricka i cellväggen. När han förflyttades till ett annat fängelse blev skriften kvar, och Sade grät blod i tron att den gått förlorad för alltid. Men, pappersrullen hittades så småningom och publicerades, och har bannlysts och förbjöds i många länder genom åren. Originalmanuset är numera nationalskatt i Frankrike.

Vi ska inte heller glömma bort Martin Luther King Jr som i april 1963 fängslades i Birmingham, Alabama, för att ha lett en demonstration utan tillstånd. Under sin nio dagar långa fängelsevistelse använde King marginalerna i tidningar och bitar av toalettpapper för att skriva den 7 000 ord långa Letter from Birmingham Jail som blev en milstolpe i medborgarrättsrörelsen.

Fler titlar som blivit till i fängelse är:

Mein kampf av Adolf Hitler

De profundis av Oscar Wilde

Fanny Hill av John Cleland

Samtal med mig själv av Nelson Mandela

En dag i Ivan Denisovitjs liv av Aleksandr Solzjenitsyn

Tjuven och kärleken av Jean Genet

Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer och älskar episka läsäventyr såväl som feelgood, blodiga styckmord och krimgåtor.

Visa alla inlägg av Lotta →

4 tankar på “Fängelselitteratur

  1. Enligt senare historieforskning har inte Marco Polo gjort de resor han beskriver. Men de var ju bra stories.

  2. Greven av Monte Christo passar kanske in också? En av mina favoritfängelseromaner.

  3. Definitivt fängelselitteratur: Lars Hård av Jan Fridegård. Men jag vet inte om Fridegård suttit i fängelse. Skildringarna från Långholmen känns som det.

Kommentarer är stängda.