Elizabeth, who?

helena-top

”No. I am not a royalist. Not at all. I am definitely a republican in the British sense of the word. I just don’t see the use of the monarchy though I’m fierce patriot. I’m proud proud proud of being English, but I think the monarchy symbolizes a lot of what was wrong with the country.”, lär Daniel Radcliffe ha sagt. Jag är ingen ”fierce patriot” och nej, jag är ingen rojalist. Inte alls.

Detta exkluderar dock inte att jag kan tycka att det är underhållande att titta på film och serier som handlar om kungligheter, inte minst det brittiska. Vi är tämligen förtjusta i The Crown, vilken jag varmt kan rekommendera. Den första säsongen skildrar tiden från kung Georg VI:s död och Elizabeth II:s första tid som drottning, medan den andra säsongen täcker åren 1956-1963 (för övrigt är den andra säsongen makalöst bra). Någon som också är makalöst bra är Claire Foy i rollen som Elizabeth II. En drottning som skildrats åtskilliga gånger på den vita duken. Nedan följer mina favoriter av Elizabeth:or – såväl I som II. Har du någon favorit?

Cate Blanchett i Elizabeth (1998)

Cate Blanchett i Elizabeth: The Golden Age (2007)

Helen Mirren i The Queen (2006)

Claire Foy i The Queen (2016)

 

Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Visa alla inlägg av Fanny →

6 tankar på “Elizabeth, who?

    1. Jag är självklart inte det 😉
      Aha, det är ju den boken vi har tävling om – då kan alla nyfikna in och läsa hos dig.

  1. Är brinnande icke-rojalist, får kliande utslag av allt nutida kungligt. Älskar dock The Crown, men kanske mest för att den serien så perfekt fångar hur fruktansvärt sönderdelande det brittiska kungahuset är, så omodernt och plikttyngt.

Kommentarer är stängda.