Kategorier
Kulturkoll

Veckoutmaning: En kunglig personlighet

linje-ulrica

I veckans utmaning vill jag att du berättar om en kunglig personlighet – någon du gillar, någon du avskyr eller kanske någon du vill veta mer om. Det kan vara en verklig person – nu levande eller historisk – eller en fiktiv kunglighet från en bok, film eller TV-serie.

Kvinnan på bilden är den danska drottningen Margrethe som är en av mina favoriter i de europeiska kungahusen. Hon verkar vara en cool dam och känns också mycket folklig. Dessutom är hon en konstnär, illustratör och översättare.

Svara i din blogg, på sociala medier eller varför inte i en kommentar till inlägget. För att vi ska kunna se ditt inlägg behöver du lämna en länk i en kommentar nedan och/eller tagga @kulturkollo Tagga också gärna veckans tema #kungligt

Foto: Christian Meyer, Kongehuset

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

24 svar på ”Veckoutmaning: En kunglig personlighet”

Så roligt att du också läst och tyckt mycket om boken Désirée!

Jag avundas inte heller kungligheterna, men fascineras så där lite på avstånd.

Ja, The Crown är nog en serie som många älskar. Boken du tipsar om är en Maria Gripe som jag ännu har oläst faktiskt. Undrar varför det aldrig har blivit av.

Jag kunde tyvärr inte kommentera hos dig 🙁
Men ditt bidrag är helt underbart! Och vilken fantastisk klänning. Tack för att du delar med dig.
Jag läste ”Den gyllene hårnålen” av Maria Gustavsdotter för inte så länge sedan, som ju handlar bl.a. Vadstenabullret, men den har du säkert redan koll på?

Vad konstigt att det inte gick att kommentera. 🙁 Hoppas er det var något tillfälligt.

Den har jag inte läst men ska genast lägga till den i Mount Everest-högen av tv, tack för tips. 🙂

Vilket trevligt urval av historiska kungligheter du presenterar. Själv känner jag att jag har en lite speciell relation till Erik XIV, då jag kommer från Västerås och gick på gymnasiet precis bredvid domkyrkan där han ligger begravd.

Ja, och spännande sådana. Jag har också alltid varit fascinerad av Katarina den stora och skrev mitt specialarbete om bl.a. henne 🙂

Tack för ditt inlägg om kung Leopold. Ja, det är nog tyvärr så att många riktigt brutala handlingar har utförts i ”kronans” namn …

Stängt för kommentering.