Kategorier
Kulturkoll

Dagens kulturkollotips: En guide till fria övernattningar

carolina-top

På bokmässan i höstas hittade jag en vacker bok som heter Stuglandet – en guide till fria övernattningar. Den är skriven av Kjell Vowles, och är just det: en bok som län för län genom vårt land listar olika stugor eller kojor där det är gratis att övernatta. Du kan till exempel sova i Krypladan utanför Burträsk, Lunsentorpet söder om Uppsala eller i Blomtäkts fäbod norr om Orsa, eller ungefär var som helst mitt i naturen. Så här inleds boken:

”Sovsäck, liggunderlag och en matlåda eller två. Ofta behöver du inte mer för att tillbringa en natt i något naturområde och ändå sova under tak. Runt om i landet finns stugor och kojor som står öppna för vem som helst att kliva in i, tända en eld i kaminen och tillbringa kvällen till ljudet av veden som knäpper. Efter en natts sömn är det bara att packa ihop dina saker, sopa rent stugan, och skriva en hälsning i gästboken.”

Och det är ju något alldeles fantastiskt. Men inte nog med det: hela den här boken är en pärla att bläddra i, med mängder av naturbeskrivningar, intressanta fakta om olika platser i vårt land, och så alla foton! (tagna av Moa Karlberg) Helt underbara, och får mig att vilja dra på mig skönskorna och ge mig ut bums. (äh, vadå ”två veckor kvar till semester”…?)

Titel: Stuglandet : En guide till fria övernattningar
Författare: Kjell Vowles
Foto: Moa Karlberg
Utg år: 2017
Förlag: Votum

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.