Kategorier
Kulturkoll Romankoll

Liten tvåa med potential

Lotta

Camilla Davidsson har efter sin romanserie om pilgrimsvandrande Emma blivit en av Sveriges mest populära feelgoodförfattare. Nu har hon bytt förlag (till Printz Publishing) och kommit ut med en ny roman, Liten tvåa med potential. En bok som passar väl in på veckans lättsmälta tema.

Det handlar om Stockholmstjejen Sofia, nybliven ägare till en tvåa med renoveringsbehov. Sofia är karriärist och kontrollfreak. Hennes krävande jobb inom investment banking tar upp all hennes tid, och fritid, och den lilla tid som blir över ägnar hon åt snygge och framgångsrike pojkvännen Oliver. Livet är perfekt på ytan.

Men så kommer hantverkaren Arvid, han som ska renovera lägenheten. Och han lyckas inte bara riva ut kök och badrum, han lyckas också knacka hål på Sofias fasad så att den perfekta ytan börjar krackelera. Mår hon så bra egentligen? Är hennes liv perfekt? Sofia och Arvid irriterar sig på varandra och har sina förutfattade meningar, men Arvid väcker också nya tankar och insikter hos Sofia.

Handlingen rör sig från Stockholms innerstad till ett snötyngt och fridfullt Dalarna. Jag tycker verkligen om miljöerna, och då allra mest livet på landet som faktiskt får mig att längta efter snö och jul fastän det är juni.

Det finns en fin kemi mellan Arvid och Sofia, det gnistrar och sprakar, även om jag tycker han är otroligt dryg och tölpig i början som snokar omkring som han gör. Det är helt psycho. Men han vinner över mig på sin sida så småningom. Sofia däremot, visst får hon mina sympatier, men jag tycker också att hennes karaktär är så uttjatad. Man skulle kunna sätta likhetstecken mellan Davidssons förra romankaraktär Emma och Sofia som båda är karriärfixerade och störtar mot utbrändhetens avgrund utan att fatta det, och det är en personlighetstyp som jag har så väldigt svårt för. Men å andra sidan tror jag att det är en personlighetstyp som många känner igen sig i.

Liten två med potential är den perfekta avkopplingsboken. Den är lättsam och lättläst, och med ett bra driv. Det händer saker hela tiden, inte bara för Sofia och Arvid utan sidokaraktärerna har också intressanta historier att bjuda på. Inte minst ger den en tankeställare om hur viktigt det är att ta det lugnt och koppla av, och att lyssna på kroppens signaler.

Jag antar att det kommer fler böcker om Sofia, eftersom det står att det här är den första boken om henne. Det ser jag fram emot – men jag ser faktiskt ännu mer fram emot att få läsa något annat, med en helt annan huvudperson. För att Camilla Davidsson kan skriva romantisk feelgood råder det inget som helst tvivel om.


Titel: Liten tvåa med potential
Författare: Camilla Davidsson
Förlag: Printz Publishing
Utgivningsår: 2018

Finns att köpa här eller här.

 

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.