Författare boktipsar: Elin Säfström

Att tipsa om böcker är aldrig lätt eller självklart – därtill finns det alldeles för många guldkorn på den enorma sandstrand som utgörs av världens samlade litteratur. Jag tänker av den anledningen hålla mig till ett visst tema och tipsa om tre böcker där man är inne på samma spår som jag i min egen En väktares bekännelser-serie, som handlar om nordiska sagoväsen i modern tid.

Jag har alltid fascinerats av tomtar och troll och John Bauers bilder får mig fortfarande att rysa av suggestion. Det visar sig att jag inte är ensam om att inspireras av tanken på att dessa väsen skulle kunna finnas mitt ibland oss. Och där jag själv endast tycks kunna angripa det hela ur en humoristisk vinkel (med reservation för att det alltid känns oerhört förmätet att påstå att man eventuellt skulle vara rolig), lyckas alla tre nedanstående författare i stället hålla en allvarlig, ödesmättad ton. Resultatet är i samtliga fall mycket lyckat.

Jag väntar under mossan, Amanda Hellberg(2012, Bonnier Carlsen)
En ung flicka uppvuxen i England hälsar på sin morfar i hans stuga på den svenska landsbygden. Hon upptäcker här undan för undan sitt magiska ursprung. Ett mystiskt väsen försöker kommunicera med henne och ett annat är ute efter hennes liv, samtidigt som hennes familjehistoria rullas upp.

Sagostämningen i den här boken är helt oöverträffad. Det är inte high fantasy i någon främmande värld, men det är lagom undanstoppat rent geografiskt i en litet ort någonstans på landet, vilket gör att känslan av surrealism förstärks. Språket är lysande och en sorts värme karaktärerna emellan lyfter hela läsupplevelsen. Där finns också fullt av detaljer som jag går igång på: mystiska hus, en natur som känns levande och hotfull, människor som inte är vad de ser ut att vara på ytan.

Hotet (Ättlingarna), Mats Söderlund (2018, Rabén & Sjögren)
I en nära framtid är klimatförändringarna ett faktum och framförallt vattenbristen skapar enorma globala konflikter. Vi får här, genom att följa en familj som inte är som andra, upptäcka att väsen som inte är helt mänskliga har ett finger med i spelet.

Vardag, sci-fi och saga i ett allt-i-ett-paket. Mats Söderlund är poet och det märks på varenda sida. Inte bara språket i sig, utan själva berättarformen är på något vis lyrisk – inte minst genom det som dels förleder dels utelämnas. Tankar och bilder som irrar och för en tillfälligt vilse, innan man hittar hem igen i texten. Man skrivs inte på näsan, utan i alla fall jag får då och då läsa om ett stycke för att hänga med.

Att det dessutom målas upp en trovärdig bild av en obehaglig framtid med ett klimat som löper amok skapar en obekvämt närgången dystopisk stämning. Bok nummer två i serien heter Kampen (kommer i oktober 2018, Rabén & Sjögren).

Kleptomania (Arvet efter Kaiser), Kristina Hård(2014, Styxx fantasy)
En tågolycka. En ung man med ett ovanligt förflutet. En extremt framgångsrik entreprenör. Och så nordiska sagoväsen på det.

Skildringen av de olika mytologiska varelserna får i Kleptomania en påtaglighet som känns i det närmaste naturalistisk trots den bitvis ganska groteska absurdismen. Exempelvis troll är ofta människoliknande till det yttre (förutom att de har svans) men beter sig avvikande. Små detaljer gör det både skrämmande och fantasieggande när vi möter dem. Här finns också relationen mellan människa och troll: en gammal, djupt inrotad kärlek, som skiljer sig en aning från det vi är vana vid. Hela bokens universum balanserar på ett underbart sätt mellan mellanmjölkskonkret realism och helt utflippad magisk sådan. Uppföljaren heter Snösommar (2017, Mörkersdottir förlag).

 


 

Elin Säfström är född 1974 och bor i Stockholm. Hon arbetar som programmerare och har ett stort språkintresse. Hon debuterade 2016 med ungdomsromanen En väktares bekännelser, som följdes av Visheten vaknar. Nu hon aktuell med den tredje och avslutande delen i serien – Sömnernas sömn.

 

Författarfoto: Ola Kjelbye

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →