Författare boktipsar: Andreas Ekström

I mitt jobb som journalist har jag mött många människor som har imponerat på mig – med skärpa, med värme, med analyskraft, med språk, med handlingskraft, med mänsklig sårbarhet.

Ingen har som Lawrence Lessig lyckats kombinera allt detta i en enda människa.

Lawrence Lessig är jurist, akademiker, aktivist och en av vår tids absolut mest betydelsefulla intellektuella. Man ska vara varsam med att hålla sig med idoler, men Lawrence Lessig har den statusen för mig. De få gånger vi har träffats minns jag i detalj.

I oktober utkommer hans nya bok ”America, compromised”, som lovar att bli en förtvivlad stridsskrift till demokratins försvar – viktig att läsa inte bara för amerikaner, utan för alla som vill kalla sig demokratiskt sinnade.

Hans bok handlar om politik, men hans filosofi handlar om människan. Lawrence Lessigs vägran att plocka isär humaniora från teknik, eller samhällsvetenskap från naturvetenskap, eller konst från politik, gör honom till en absolut nödvändig tänkare.

Så ställ det krav på dig själv som han kommer att ställa på oss alla: att vara informerade, engagerade och alltid i rörelse. Läs Lessig.

 


Andreas Ekström är författare, föreläsare och reporter, just nu aktuell med kritikerhyllade ”Att hitta” på Weyler förlag, en djupt personlig essä om digitalitet och människa.

 

Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

Visa alla inlägg av Viktoria →