Kategorier
Kulturkoll

Ibland vill man bara gråta lite

Lotta

Ja. Precis så. Bara gråta. Inte prata. Inte tänka. Bara rensa ut allt genom att låta tårarna flöda fritt. Om man är blödig som jag så har man absolut inga problem att gråta. Jag kan gråta på beställning, jag gråter åt sorgliga saker, roliga saker, fina saker. När någon får pris, när någon är snäll, när någon är dum. Jag gråter också när jag är arg. Jag har alltså inga problem med att gråta och kan slå igång mina tårkanaler när jag tycker att jag behöver det. (Och även när jag inte behöver det…)

Men jag vet att vissa har svårt att släppa ut sina tårar och går och håller dem inom sig istället. Biter ihop och sväljer och lagrar alla känslor inom sig. Så här kommer lite hjälp på traven – jag listar mina bästa gråtfester. Ladda upp med näsdukarna och kör!

 1. Parenthood (tv)
  Denna underbara tv-serie som gick i sex säsonger mellan åren 2010-2015 är en känslobomb åt alla möjliga håll. Jag har gråtit till alla avsnitt utom ett. Om du lyckas se den här serien utan att fälla en enda tår så är du en sten.
 2. Ett litet liv (bok)
  Du kommer garanterat att gråta. Men det är inte säkert att du kommer att må så bra efteråt. Hela din själ slits ut och körs igenom en köttkvarn, så läs den i ett skede när du inte är allt för deprimerad till att börja med, risken finns att du sjunker ännu djupare ner. Fast det är fint också. Inte bara sorgligt och hemskt och fruktansvärt. Det är också fint. Jättejättehemskt och jättejättefint.
 3. The fault in our stars (bok)
  John Green får mig alltid att gråta (jag vet, ingen bedrift, men…), och TFIOS är inget undantag. Det är så sorgligt och det är så fint, och så skört och så hjärteknipande. Finns även en film men bokversionen träffar mycket hårdare.
 4. Fix you (låt)
  Just musik är tätt förknippad med minnen, så ofta är det helt vanliga låtar som sätter igång tårflödet för att man förknippar den med ett speciellt ögonblick. Men Coldplays Fix you är en sån finsorglig låt i sig själv. Den ger mig både ståpäls och översvämmade ögon, trots att jag inte ens gillar Coldplay särskilt mycket.
 5. E.T (film)
  Kan man se E.T utan att gråta? Näe. Det går inte. I’ll be right here. GAH!
 6. American Idol (tv)
  Välj valfritt avsnitt från auditionturnéerna. Det finns garanterat ett sorgligt livsöde, mästerligt berättat på äkta amerikanskt manér. Storytelling när det är som allra bäst, och jag faller för det. varje gång.
 7. Tusen strålande solar (bok)
  Tusen tårar faller, minst. Här blir man både arg och ledsen över de kvinnliga huvudpersonernas situation. Men här finns också värme. Och det är en himla fin läsupplevelse.
 8. Torka aldrig tårar utan handskar (tv, bok)
  Tårar av ilska och tårar av sorg. Tårar av alla de slag utlovas i Gardells mästerverk. Jag har själv bara sett tv-serien och om det är som det brukar, att böckerna alltid är bättre, då kommer du att behöva köpa hem storpack näsdukar för här flödar det på.

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

Ett svar på ”Ibland vill man bara gråta lite”

Stängt för kommentering.