Kategorier
Kulturkoll

10 dörrar som går hem till… vem?

carolina-top

Linda skrev om att house-spotting eventuellt kunde vara en grej. Ha, ”house”? Jag nöjer mig med dörrarna jag, och beger mig gärna på door-spotting. Färgglada dörrar, imponerande dörrar, dörrar med finsnickeri, dörrar med handtaget mitt på, gamla gnisslande dörrar… vet ni, jag kan bli stående vid en gammal vacker dörr länge, länge och fantisera. Klappa lite på handtaget och tänka på hur många som gått in eller ut genom den här dörren. Och det första en besökare som kommer in genom vår dörr (svart, med en sedan länge övergiven och låst kattlucka kvar sedan tiden vi hade två katter, ett handtag som håller på att lossna och en imponerande dörrknackare i form av ett lejon) ser i vår trånga hall är förhoppningsvis inte berget av skor eller trasslet av mobiler och annat som ligger i en hylla och ska laddas – nej, det första jag vill att besökaren ska se är min samling av bilder på dörrar som hänger där.

Så jag älskar gamla fina dörrar, och jag tycker om bilder på dörrar. Här kommer nu tio bilder på dörrar som skulle kunna gå hem till tio figurer i böckernas värld. Kan du lista ut vilka?
(svaren kommer längst ner)

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

 

Svaren kommer längre ner – först kommer här en bonusbild… jo, för jag kände mig nästan tvingad att ta med dem. De envisades med att poppa upp på nästan vareviga sökning jag gjorde för att kunna skriva det här inlägget. De får väl komma med då, eftersom de tjatar så:

 

Men nu till svaren:

 1. a Bilbo Baggins
  b Frodo Baggins
 2. Temeraire, trevligaste draken ever i böckerna av Naomi Novik
 3. Harry Potter, 43 år, med stark separationsångest från sin ungdomstid
 4. Edward Cullen, med familj
 5. Nils Holgersson, före det att han började vara taskig mot gäss
 6. Aidan, bästa karaktären i Illuminae Files
 7. Miss Elizabeth Bennet
 8. Karl-Oskar och Kristina. Fast de bor inte kvar här, eftersom de drog västerut
 9. Och om Jamie Fraser hade låtit bli att dra västerut hade han och Claire kanske bott kvar här?
 10. Ringaren i Notre Dame. Det var säkert synd om honom på många vis – men attans vilka imponerande dörrar?

 

Bild (översta): Red Doors av Keven Higgins (CC BY-SA 2.0)

 

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Ett svar på ”10 dörrar som går hem till… vem?”

Så kul! Jag får genast lust att fixa till min egen dörr. Den är liksom alldeles standardtråkig och avslöjar inget alls om mig.

Stängt för kommentering.