Kategorier
Kulturkoll

April är den grymmaste månaden

linje-ulrica

April är den grymmaste månaden,
den driver syrener ur den döda marken,
blandar minne och åtrå,
kittlar stela rötter med vårregn.

Ja, vad säger ni – visst har vi valt ett muntert tema för denna vecka. Men T.S. Eliotts gamla diktverk Det öde landet från 1922 lånar egentligen bara ut den här strofen för att den ger oss möjlighet att som vanligt associera fritt kring en vecka i april.

Någon kanske skriver om hur grymt mycket de längtar efter påsklov, hur grymt tråkigt det var på långfredagarna förr i tiden eller rentutav passar på att skriva ett inlägg om Jesu lidande. Vem vet.

Våren kan också tänkas bli föremål för tolkning – antingen hur grymt vackert det är när den första skira grönskan kommer och vitsipporna blommar i stora hav, eller hur grym våren är som fullkomligen attackerar stackars allergiker med kaskader av pollen. För att inte tala om hur grymt konstigt det är med aprilväder!

Det är ju inte heller helt ovanligt så här i påsktider att läsa påskekrim d.v.s. att frossa i deckare och kriminalromaner under påskhelgen, så det kan tänka sig att någon tolkar temat som en öppning för ett inlägg om det. Man kan också tänka sig att någon helt enkelt delar med sig av ett recept på den grymmaste sillinläggningen eller en grymt god påsk-kaka.

Vad veckan bjuder på återstår alltså att de, men vi skulle bli grymt glada om ni vill vara med. Välkomna!

Foto: pixabay

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.