Kategorier
Evenemangskoll Kulturkoll Romankoll

Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones

linje-ulrica

Ett av de bästa seminarierna på årets bokmässa var samtalet mellan Thomas Mullen och Tayari Jones. Seminariet hade titeln Rasismen i den amerikanska södern men hade såklart utgångspunkt i de båda författarnas nya böcker som båda utspelas i södra USA.

Mullens bok Vit eld, och tidigare Darktown, handlar om den första svarta poliskåren i Atlanta på 1950-talet och de rasmotsättningar som uppstår när allt fler svarta familjer flyttar in i områden där endast vita har bott tidigare. De böckerna har jag inte läst, men blev väldigt sugen på att göra det efter samtalet.

Däremot läste jag Tayari Jones roman Ett amerikanskt äktenskap inför mässan och jag tyckte väldigt mycket om den. Den handlar om det relativt nygifta paret Roy och Celestial. De är i det närmaste idealbilden av ett välutbildat afroamerikanskt par, men har bara hunnit vara gifta i 18 månader när Roy blir anklagad för ett allvarligt brott och blir dömd till tolv års fängelse. Celestial vet att han inte begått brottet och de får hjälp av hennes morbror att överklaga domen, men händelsen skakar deras äktenskap i grunden. Roy, som vet att han är falskt anklagad, kämpar med insikten att han nu faller in i en ”typisk” bild av en svart man som kriminell trots att han har skapat ett bra liv åt sig. Hans livlina är Celestial och det som håller honom uppe är tanken på att de ska få vara tillsammans igen. Celestial, å sin sida, har alltid tidigare sett sig som starkt och självständigt men tappar fotfästet i den här nya situationen. När Roy efter fem år blir frikänd och släppt ut fängelset har de båda förändrats mycket och hela förutsättningen för deras äktenskap har förändrats. Finns det något sätt för dem att fortsätta?

Det här är en riktigt välskriven skildring om två människor vars liv förändras på ett mycket drastiskt sätt. Det är en roman om rasism och klass, om kärlek och raserade drömmar. Författaren använder sig delvis av brevform för att på ett skickligt sätt kunna beskriva saker, miljöer och tankar som inte hade kommit så naturligt i text annars. Personporträtten är mycket mänskliga och som läsare både känner jag med och för huvudpersonerna. En riktigt stark roman – jag skulle till och med vilja säga att det är en av årets bästa böcker.

 

 

 

 

Titel: Ett amerikanskt äktenskap
Författare: Tayari Jones
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2019

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Ett svar på ”Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones”

Stängt för kommentering.