Nu stänger vi bokmässan 2019

 

Nu är det hög tid för oss att summera, avsluta och stänga bokmässan 2019. Det här var våra bästa bokmässestunder:

Helena: Jag hade en riktigt fin mässa i år med många intryck och upplevelser att minnas. Mitt och Annas möte med Max Porter smäller förstås högst, men också seminarier med Jamaica Kincaid och Beate Grimsrud är sådant som kommer stanna kvar.

Anna: Det var härligt att mässan i år hade svängt tillbaka mot litteraturen och att det fanns så många internationella författare på plats. Att under några dagar få lyssna på Nicole Krauss, Jamaica Kincaid, Rachel Cusk, Siri Hustvedt och Han Kang var helt underbart fint. Sedan var samtalen med Max Porter och Per Petterson förstås något extra, och mötet med alla bokälskare vänner är alltid så mysigt.

Linda: Förutom alla fina möten med bokvänner var jag på ovanligt många bra seminarier i år. Samtalet med Martina Montelius och Beate Grimsrud var fantastisk och jag fick helt omvärdera min syn på den senare. Sedan var det mycket intressant att lyssna till Tayari Jones och Meg Wolitzer på seminariet med titeln USA, Trump och kvinnorna. Rolig och vass feminism bjöd såväl Caitlin Moran, som Linda Skugge och Maria Sveland på.

Fanny: Jag är riktigt förvånad för den där sedvanliga boksmällan har faktiskt inte drabbat mig. Väl planerade dagar med inplanerad vila verkar ha gjort susen. Jag bär främst med mig alla fina möten med bokvännerna – inte minst att vi lyckades samla hela kollot för samkväm och redaktionsmöte. Ut över det tar jag med mig Tayari Jones klokskap och samtalet mellan Caitlin Moran, Kate Davies och Bianca Kronlöf.

Lotta: Det allra bästa för mig är alla möten med alla bokkompisar, både nya och gamla. Jag har märkt att jag ofta går i ”gubbspår” på mässan och lyssnar på gubbe efter gubbe – visserligen oftast väldigt intressant, jag gillar ju gubbar, men i år märker jag ett trendbrott och det har snarare varit kvinna efter kvinna. Tessa Hadley, Rachel Kushner, Silvia Avallone, Caitlin Moran, och den alltid så smarta och pålästa Katarina Wennstam har varit några av favoriterna. Men det allra, allra bästa seminariet var en blandning av både kvinnor och män, när Ingrid Betancourt, Martin Schibbye och Fikru Maru satt på samma scen och pratade om yttandefrihet, diktatur, frihet och fångenskap, och vad det gör med en människa när man blir berövad sin frihet.

Ulrica: Jag hade också en riktigt fin mässa i år. En torsdag som mest ägnades åt att insupa atmosfär och träffa vänner och bokkompisar, en lång och intressant fredag som avslutades med trevlig middag i sällskap av bloggvänner, och en lördag då jag helt avstod från mässgolvet och navigerade mellan seminarier. Här krävdes hård prioritering eftersom det var väldigt många bra programpunkter som krockade. Jag är allra mest nöjd med att jag prioriterade det fina samtalet mellan Yukiko Duke och Han Kang.

Viktoria: Min mässa var var lite av en medelmässa i år, även om det kändes fint att ta med tredje avkomman på mässan så att de alla har fått vara där och insupa litteratur. Den stora behållningen var alla möten med nära och kära bokvänner. Personer som jag kanske faktiskt lärt känna på bokmässor genom åren och numera ser som mina vänner. Prisutdelningen av Årets bok var dubbelt så rolig då det inte bara var en massa roliga människor där att prata med, det var dessutom kul att äntligen få veta vem som vann och därmed fått flest röster. Grattis än en gång till Stina Jackson!

Carolina: Jag hade en bra mässa, och bästa stunden var (precis som det nog brukar för mig) när jag råkade stöta på en programpunkt jag inte alls hade planerat in. Ett monterprogram där Anna Karin Palm berättade om Selma Lagerlöf i en halvtimme ”bara blev” i stället för det fullsatta seminarium jag tänkt, och åh, så bra! Jag gick därifrån med en stor, stor lust att läsa om mina Selma Lagerlöf-böcker – det var alldeles för länge sen. Så min mässa blev inte lockelse efter nytt utan istället längtan efter gammalt. Så kan det också vara.

 

 

Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av nio bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

Visa alla inlägg av Kulturkollo →