Dagens kulturkollotips: Att resa i historiska romaners fotspår

Jag är nog inte helt ensam om att tycka om att läsa historiska romaner. Allra helst så vill jag att de ska handla om människorna och hur de kan tänkas ha levt i både vardag och fest, glädje och sorg. Inte sällan får jag sedan lust att resa till platserna där de olika romanerna utspelar sig och en sådan bok som jag läst alldeles nyssens är Ronnie G. Lundins Gården vid Fårö strand. Den börjar med att pesten härjar på ön och de två syskonen Hamars blir föräldralösa. Man får följa med dem genom livet och Gotlands historia gestaltas genom syskonens upplevelser. Tänk om jag hade läst den innan jag var på Fårö för några år sedan – så extra spännande resan hade blivit!

En historisk romanserie som gör mig sugen på att planera en resa är Göran Redins fyra böcker om Lövberga i Östergötland. Ett fjärran krig inleder och där får man också följa ett syskonpar och deras öden under tidigt 1600-tal. Karin och Nils växer upp på en liten gård i Östergötland och det är främst i Karins fotspår jag skulle vilja resa. Hon är begåvad och har fallenhet för bokföring och hon får anställning hos en bokhållare som arbetar för Louis De Geer. Bruksorter och industrihistoria har hittills inte intresserat mig särskilt men med den här romansviten så får man lust att veta mer, se med egna ögon.

Sista tipset blir förstås en resa i Bohuslän, i spåren av systrarna på Morlanda prästgård som Maria Gustavsdotter skriver om i serien som börjar med Ulrikas bok. Romanen börjar i mitten av 1600-talet och skildrar hur de tre systrarnas växer upp från att vara unga flickor till kvinnor, de önskar studera men det är förbehållet brodern. I Viken (mellersta delen av nuvarande Bohuslän) är det oroliga tider, det är gränstrakter. Gränsen går vid Kungälv och del av romanen utspelar sig där, en annan i Uddevalla. Hur spännande som helst! Ni hör – dags att planera en semestertur utifrån valfri historisk roman!

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →

6 tankar på “Dagens kulturkollotips: Att resa i historiska romaners fotspår

    1. Verkligen spännande och fantasitäckande berättelse. St petersburg lockar mig att resa till.

  1. Det borde finnas litterära resebyråer! Jag blir också sugen på att resa till platser jag läst om. Jag vet att det finns Wallanderturer i Ystad, Utvandrarrundor i Småland och någon slags Arn-turism, men alla andra, lite mindre platser lockar också.
    Jag blev också intresserad av bruksorter efter att ha läst om syskonen Erik och Karin. Jag gillade böckerna, även om de kanske var lite v ä l fantastiska för att vara helt trovärdiga. Jag menar: hur mycket händelser kan man slänga på en och samma person innan smärtgränsen är nådd. Fast när man bortsett från det var de charmiga och lockade definitivt till turism. ☺️

Kommentarer är stängda.