Kategorier
Evenemangskoll Romankoll

Hit men inte längre – Maria Maunsbach

 

När min dotter J säger att den där boken är du nog för gammal för mamma, då blir jag nyfiken och en smula obstinat. J kallar hennes böcker “igenkänningsfnissfeelbad” och visst  tar jag mig an Maria Maunsbachs senaste roman Hit men inte längre  med en känsla av att det kanske ändå inte är för mig. Jag är inte 28 som dottern och jag känner inte till Malmö som J gör men jag kan snabbt konstatera att det spelar då alls ingen roll.

Margit och Andreas är ett par, de är strax över trettio, bor tillsammans i Malmö och allt är precis så som det ska vara enligt den oskrivna tvåsamhetsrelationsmanualen. De lagar mat, de har sex och de besöker varandras föräldrar. De har utbildat sig, de har fasta arbeten och kanske är det snart tid för att bilda familj. Det är vardag mest hela tiden och Margit längtar efter spänning och gnista. Livet är liksom inte roligt längre. Hennes arbete som socionom har blivit slentrian och hon har ingen lust alls att möta klienter och lyssna på problem, livet är grått och Margit känner sig allt mer värdelös. Hon får kontakt med den charmige och karismatiske Karl på internet. Kanske kan ett möte med honom blir det som bekräftar Margits värde som kvinna och inte bara som en praktisk, förnuftig person som gör det förväntade?

Margit bestämmer sig för att låtsas att det är en facklig kurs på gång och reser till Stockholm för att träffa Karl, mötet blir inte vad hon hade tänkt sig och här börjar det som är riktigt spännande men den här romanen. Igenkänningen för mig i livet som stadgat par är stor och igenkänningen i drömmen om något annat är ännu större. Inte nödvändigtvis en annan partner men tankarna på om det här var livet?

Hon har en monumental 30-årskris Margit och de där kriserna kommer igen och igen genom livet. Är det det här som jag ska jobba med, är det här som jag ska bo, är det de här människorna som jag ska umgås med resten av livet? Vi är nog många Margit som behöver tryggheten i det ordnade och stadgade samtidigt som vi ständigt längtar efter något annat. När det som man sedan längtat efter inte lever upp så är det så svårt att släppa det och faktiskt erkänna för sig själv att det var en drömbild som inte alls levererade. Inte ens när Karl behandlar Margit illa så kan hon släppa tanken på honom och den här dubbelheten skildrar Maunsbach riktigt bra. Jag fnissade emellanåt men mest av allt så upplevde jag den här romanen som vemodig, jag blev dessutom riktigt arg emellanåt. Margit, visa respekt för dig själv! Margit, bosätt dig ensam och dejta inte en enda gång innan du har funderat ut vad du egentligen vill! Inget Tinderkonto, lova!

Hur som, det här var underhållande och sorglig läsning, om man är 28 som J eller 52 som jag.

Eftersom att jag lyssnade på den här romanen fint inläst av författaren själv så har jag ett inbundet exemplar som jag kan skicka till en nyfiken bloggläsare. Hojta till bland kommentarerna innan lördag den 12 oktober kl 24 om du är intresserad!

Titel: Hit, men inte längre
Författare: Maria Maunsbach
Förlag: Brombergs 
Utgivningsår: 2019

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

2 svar på ”Hit men inte längre – Maria Maunsbach”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.