Höstfina böcker

linje-ulrica

Julböcker har ju blivit ett allt mer etablerat begrepp, men hur är det med höstböcker? Jag har i alla fall läst två nyutgivna romaner med höstfina omslag.

Titel: Och eken står där än
Författare: Sofia Lundberg
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2019

Och eken står där än av Sofia Lundberg är en bok som alla som läst och gillat hennes tidigare böcker också kommer att tycka om. I den här romanen får vi möta Esther som försöker komma på fötter igen efter en svår skilsmässa. Hon plågas svårt av dåligt samvete för att hon har rivit upp sin son från familjelivet och under de veckor han är hos sin pappa är saknaden efter sonen nästan övermäktig. Under en gammal ek på en äng slår hon sig ofta ner för att titta ut över vattnet och de vackra omgivningarna – här kan hon andas och tänka. En dag träffar hon Rut på bänken under eken. Den äldre kvinnan börjar prata och Esther förstår att det här är en person som har förmågan att se det goda i livet. Ju mer Rut berättar om sitt liv, desto mer fascineras Esther av henne. De båda kvinnorna blir goda vänner och Esther ser fram emot deras regelbundna möten. Men det finns också många saker som Rut inte berättar och när hon en dag inte dyker upp till deras träff inser Esther att hon inte ens vet vad vännen heter i efternamn. Hon är dock fast besluten att ta reda på vad som har hänt och det för henne från ängen med eken till Italien.

Det här är en ganska klassisk ”finna sig själv igen”-roman, men Sofia Lundberg för in intressanta teman och karaktärer som gör att det inte känns uttjatat. Esther är väldigt ängslig och i början tyckte jag att hon var lite jobbig, men vartefter berättelsen rullas upp blir det tydligare varför hon uppför sig som hon gör. Rut skildras på ett riktigt fint sätt och det gör henne lätt att tycka om.

Bokens handling sträcker sig över flera årstider, men det fina omslaget utstrålar absolut höst tycker jag.

 

Titel: Ett litet steg på vägen
Författare: Jenny Fagerlund
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2019

Den andra boken med höstigt omslag som jag har läst är Ett litet steg på vägen av Jenny Fagerlund. Den handlar om Stella som arbetar på en resebyrå och lever ensam med sin 7-årige son Felix. Hon trivs med sitt arbete, men är bekymrad över sonen som inte riktigt trivs i skolan.

När konsulten Joel dyker upp på resebyrån för att genomföra en effektivisering blir Stella först väldigt orolig över att hon ska bli av med jobbet, men Joel verkar se potential i henne och skickar henne till Högfjällshotellet i Fröliden som nyligen renoverats och infört ett nytt koncept. Stella ska undersöka om hotellet kan passa för resebyråns kunder. Det blir ett passande avbrott från skolan för Felix och Stella hoppas att han ska våga öppna sig för henne när de får lite tid på tu man hand. Så de reser till det höstvackra Fröliden och Stella blir omedelbart förälskad i de vackra omgivningarna. Felix verkar också snabbt finna sig till rätta. Hotellchefen Alicia har planerat in massor av aktiviteter och exklusiva överraskningar för att få Stella att rekommendera hotellet, och även om hon uppskattar ansträngningarna mycket, så är det något som skaver. Står verkligen allt rätt till på hotellet och är det inte så att Alicia anstränger sig lite för mycket …

Det här är en varm och mysig feel good-roman som verkligen doftar höst.

Båda böckerna är lättsamma och trevliga, men med lite allvarliga inslag. Båda böckerna handlar om att resa bort för att hitta sig själv och båda böckerna passar fint att läsa under en filt i soffan med en kopp te när höstvindarna susar utanför fönstret

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →