Hylla med serier

Världsläsning och grafiska romaner

Vi är flera stycken här på Kulturkollo som tycker om att läsa böcker från hela världen och det är möjligt att göra det via seriehyllorna också. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om att läsa serier på andra språk. Det här inlägget handlar om att upptäcka världen genom grafiska romaner och jag tänkte skriva om några av mina favoriter från några av världens hörn.

Det finns såklart en uppsjö grafisk litteratur från Asien, inte minst japan, när det kommer tills manga och anime. Jag har inte alls utforskat det och kan därför inte tipsa om någon bra bok, men det känns konstigt att inte nämna den delen av världen när det kommer till just grafiska romaner och serier.

Europa

Återvändsgränder (Galago) är en fin uppväxtskildring från Mallorca, långt från charterstränderna. Boken är skriven av serietecknaren Gabi Beltrán och det är hans egen uppväxt han skriver. Sitt yrke till trots är det inte han som tecknat, utan det har en annan Mallorcafödd tecknare gjort, Bartolomé Segui.

Jag är oerhört fascinerad av den tjeckiska löparen Emil Zatopekz liv. Det började med att ha var regimtrogen, fortsatte med att han bara ville springa och lämnas ifred och slutade med att han tillslut stod upp för rättvisa och hamnade i arbetsläger. Hans liv sett ur kärlekens synvinkel finns berättad i Zatopek av författaren Jan Novák och tecknaren Jaromir 99, båda från Tjeckien. Finns inte på svenska, men på engelska.

Mellanöstern

Persepolis (Galago) av Marjane Satrapi är nog seriernas serie. Det är egentligen fyra band, men går att köpa som en bok. Den handlar om författarens uppväxt i Iran och när mullorna tog över. Själv fick hon flytta till Wien för att få känna mer frihet än de hade hemma.

Framtidens arab (Cobolt) av Riad Sattouf är en fantastisk serie om sex band som utspelar sig i författarens barndoms hemland Syrien och i de senare böckerna i Frankrike. Sattoufs mamma är fransyska och hans pappa är från Syrien. Fadern radikaliseras med åren och det är orsak till att Sattouf kommer till Frankrike och att hans föräldrar skiljer sig. De första delarna är oerhört roliga och de senare är mer allvarliga och gripande.

Zeina Abirached är född 1981 i Libanon och hennes bok Svalornas lek (Galago) utspelar sig under en enda dramatisk natt när inbördeskriget i Libanon rasar. Trots, eller tack vare, den ögonblicksbild vi får av kriget är det oerhört levande.

Nordamerika

Maus (Brombergs) av Art Spiegelman är en klassiker som även getts ut på svenska. Det handlar om ett judiskt par under och efter andra världskriget. Det börjar i Polen och går vidare till USA. Paret är Art Spiegelmans föräldrar. Alla nationaliteter är olika djur. Judar är möss, polacker katter och tyskar råttor. Även svenskar glider förbi i några serierutor i Stockholm och vi är – såklart — älgar.

Den sommaren av kusinerna Jillian och Mariko Tamaki är en kanadensisk grafisk roman om en sommar då allt förändras hos två tonåringar. Mycket fin berättelse i både ord och bild.

Afrika

I boken Meine Mutter ist eine schöne Frau (min mamma är en vacker kvinna) berättar Karlien de Villiers om sin upväxt i Sydafrika. Det är ingen vacker berättelse och titeln känns något ironisk. Tyvärr behöver du kunna läsa på andra språk för att kunna ta till dig den, något som jag skrev om tidigare. Den finns på tyska, franska och spanska.

Hanna

Läser mycket, gärna flera böcker på samma gång. För det mesta läser jag kvinnor och feministisk litteratur men också författare från hela världen. Blandar feelgood med feelbad och fiktion med fakta, men helst läser jag en roman vid husväggen på landet med mina nya lässolglasögon.

Visa alla inlägg av Hanna →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.