Kulturkollos Lyran

lyran-top

Namn/alias: Anna-Karin/Lyran. Lyran är namnet på vårt gamla hus och det har följt mig under alla år på nätet. För den intresserade finns fortfarande ett antal av mina Sims- och grafiksidor att beskåda på lyran.net. Ni får gärna kalla mig Lyran, jag trivs bra med mitt alter ego.

Här håller jag koll till vardags: Jag håller någon slags koll i Karlstad med omnejd. Bloggar gör jag i vanliga fall på Lyrans Noblesser.

Läser helst: Romaner som utmanar min förmåga till inlevelse och förståelse. Gillar berättelser från Afrika och Asien, ska snart försöka bli mer bekant med Latinamerika. Läser också gärna arbetarskildringar, Nobelpristagare och klassiker.

Läser helst inte: BOATS om eländiga uppväxtförhållanden, diskbänksrealism, romantik och deckare (undantaget Nesser och Fossum så klart). Får allergiska reaktioner av sentimentalitet och vålds- och eländesskildringar som beskrivs på ett spekulativt sätt.

Läser just nu: Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie, Sagas bok – en trovärdig historia av Elsie Johansson och för dottern Det blåser på månen av Eric Linklater.

Vad jag har kollat i sommar: I sommar har jag mestadels kollat på IKEA. 11 nya Billyhyllor är inköpta, ihopmonterade och fyllda. Shelfies kommer så småningom.

Vad jag vill kolla i höst: Från och med i höst ska jag hålla lite extra koll på Linnéuniversitetet där jag ska läsa litteraturvetenskap. Dessutom planerar jag att kolla på Bokmässan och på Stockholm Literature. Och på Värmländska Bokmässan så klart.

Jag har extra bra koll på: Mja, det där beror ju liksom alltid på vem jag jämför mig med. Men jag har ganska bra koll på Nobelpristagare och kandidater till priset och jag har hygglig koll på gamla klassiker.

Jag har ingen koll alls på: Fantasylitteratur, deckarförfattare och bästsäljare.

Jag vill få bättre koll på: Jag vill egentligen mestadels bli bättre på det jag redan är hyggligt bra på. Men lite mer lyrik och biografier vore inte helt fel.

Därför behöver jag åka på kulturkollo ibland: Jag behöver åka på kollo och träffa likasinnade, människor som tycker att det är normalt att tänka på böcker dygnet runt.

Vad jag hoppas och vill med Kulturkollo.se:  Jag hoppas att Kulturkollo kommer att bli en mötesplats där alla känner att de kan bidra i diskussioner och där läsglädjen flödar över.

Lyran

Personifierar begreppet slalomläsare, har ofta fyra-fem böcker på gång samtidigt. Läser i badkaret och lyssnar på ljudböcker i bilen. Gillar att läsa klassiker och romaner som utmanar min förmåga till inlevelse och förståelse.

Visa alla inlägg av Lyran →

4 tankar på “Kulturkollos Lyran

  1. Åh, Lyran,
    Ser att du läser den bok sim betytt allra mest för mig; Det blåser på månen, av Eric Linklater. Det händer nya saker på varje sida i den boken. För 51 år sedan läste vår lärarinna den för oss sista timmen på lördagarna (ja, då gick man i skolan på lördagar). Det var veckans höjdpunkt. Har sedan läst boken för min son och för mina barnbarn. Var lycklig när Kamratposten gav ut boken i nytryck, eftersom den var svår att få tag på. Den köper jag och ger bort till väninnor med barn i lämplig ålder. Mitt exemplar av boken lånade jag på Göteborgs stadsbibliotek. I ren desperation behöll jag boken och betalade glatt den faktura de skickade till mig när jag inte lämnade boken åter. Eftersom det är ca 35 år sedan är väl detta tilltag preskriberat? Jag betalade i alla fall.

    1. Vissa brott får man nog lov att ursäkta. En överväldigande längtan efter en bok är lätt att förstå. Jag har inte läst boken tidigare, men ville dela den med dottern som är 9. Vi fnissar glatt tillsammans över allt som händer Dina och Dorinda.

Kommentarer är stängda.