Fangirlandet i sitt esse

helena-top

Jag tog klivet från barndomen in i tonåringen någon gång under andra halvan av -80-talet (1988 för att vara helt exakt). Tilläggas bör kanske att jag har en något äldre syster – en syster som var så cool i jeansjackan med axelvaddar, sina stora platsörhängen och pumps. Att hon har betydande del i mitt fangirlande hänger ihop med att mitt sådant började väldigt tidigt (för jag ville ju vara som hon). Vem ville inte dansa med Coco och Leroy i Fames korridorer? Eller vara så cool som Alex i Flashdance?

Men det jag kanske främst förknippar med fangirlandet under -80-talet hänger samman med film med manliga huvudrollsinnehavare, naturligtvis inkluderat en stor portion kärlek.

Top GunJag hejade på Maverick (men tyckte lite diskret så där att Iceman var vansinnigt läcker) och grät över Goose. Och skinnjackorna! Jag ville också ha (en kille i sån skinnjacka och motorcykel)! Tom Cruise och Kelly McGillis tapetserades sannolikt på månges vägg under senare delen av -80-talet.

Samma år kom hockey- a.k.a. kärleksfilmen med Rob Lowe och faktiskt Patrick Swayze (men jag minns faktiskt inte att den senare var med, men det är ju några år sedan nu). Nu ville jag ha en hockeykille (och en pilot)!

Men sen kom Filmen! Filmen med stort F, som vi har sett om och om igen. Filmen som fick oss att vilja dansa och krypa (med Patrick Swayze), balansera med en vattenmelon och bli kittlade av ja just det: Patrick Swayze och ha ett ”I’ve had the time of my life-moment” med Patrick Swayze. Senare under -90-talet ville vi även dreja lera, surfa och spela biljard med Swayze.

Dirty_Dancing

Vad vill jag har sagt med det här svamliga inlägget? Sannolikt inte mycket, förutom en del minnen som poppar upp och gör mig sannolikt lika svamlig och osammanhängande då som nu. Fangirlande i sitt esse. Jag önskar dock att jag haft lika många kvinnliga förebilder att fangirla om, men vi kanske kan förknippa ovan historik med hormoner och dylika tonårsaktiga svagheter.

Fame 1980 (1983-ish på svensk TV)
Flashdance 1983
Top Gun 1986
Youngblood 1986
Dirty Dancing 1987

Foto: ”[32.365] BEST” av db Photography | Demi-Brooke (CC BY 2.0)

Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Visa alla inlägg av Fanny →

2 tankar på “Fangirlandet i sitt esse

    1. JA! Det är såna låtar som den och I’ve had the time of my life, som får en att fånle och ”go down memory lane”.

Kommentarer är stängda.