Kategorier
Kulturkoll

Världens värsta utsikt

Lotta
Vill du göra något annorlunda på semestern så kan du besöka The Walled Off Hotel – hotellet med världens värsta utsikt.

Det är gatukonstnären Banksy som har öppnat ett hotell i den palestinska staden Betlehem, alldeles intill muren mellan Israel och Västbanken.

På hotellet finns nio unikt designade rum och en presidentsvit. Här bor man mitt i Banksys konst. Några av rummen är skapade av andra konstnärer: Sami Musa och Dominique Petrin. Här finns också ett galleri som promotar palestinska konstnärer.

I pianobaren finns installationer av övervakningskameror, budgetrummen är inredda som israeliska militärförläggningar. I presidentsviten kommer vattnet till jacuzzin från en vattentank med kulhål. Man kan säga att hela hotellet går i dystopisk kolonialstil.

Hotellet är både ett hotell, ett museum, ett galleri men framför allt en politisk aktion som sätter fingret på Israels förtryck mot Palestina. Det är också i år 100 år sedan Storbritannien tog kontroll över Palestina och började “möblera om” som Banksy uttrycker det.

[quote]“It’s exactly 100 years since Britain took control of Palestine and started rearranging the furniture – with chaotic results. I don’t know why, but it felt like a good time to reflect on what happens when the United Kingdom makes a huge political decision without fully comprehending the consequences.”[/quote]

 

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.