Kategorier
Kulturkoll

Idag är ingen vanlig dag för det är Lottas Kulturkollodag

“Vad är det för en dag? Är det en vanlig dag? Nej, det är ingen vanlig dag för det är Lottas Kulturkollodag, hurra, hurra hurra!” Min alldeles egna dag då jag får chansen att presentera mig själv lite bättre. Det blir lite listor, lite boktips och lite annat smått och gott. 

Jag heter som sagt Lotta, född 1974 och uppvuxen i Norrbotten. Jag har tre barn, en man och ett tusental böcker. Jag älskar att läsa. (Goes without saying). Jag bloggar i vanliga fall på Hyllan och har gjort det sedan 2008. Jag läser ganska blandat. Egentligen läser jag nog allt utom sci-fi, men det kanske händer att någon sådan bok slinker ner ibland. Jag läser gärna på engelska, speciellt när det gäller chick-lit eftersom den bästa chick-liten sällan översätts. Och rockbiografier måste man läsa på engelska, för de blir heltöntiga i översättning.

Jag läser helst pappersböcker, men jag har börjat utforska e-boksvärlden. Fördelarna med e-bok är främst vid resor, det är lätt att packa med sig alla böcker man tror att man vill läsa. Det är också en fördel att direkt kunna klicka hem den bok man vill ha och kunna börja läsa den fem minuter senare istället för att tvingas vänta på boken en vecka på grund av att man väljer snålalternativet gratisfrakt. Men pappersböcker vinner ändå på känslan, på lukten, på bläddret och på de fina omslagen.

Jag har jobbat med internet och webb i olika former sedan 1996, som utbildare, webbdesigner, projektledare, webbredaktör, webbkommunikatör. Färg och form, att skapa innehåll och göra webben mer användarvänlig är sånt jag är bra på.

När jag inte jobbar, eller läser, eller bloggar om vad jag läser, så kollar jag på tv. Film är inte min grej, det är tv som gäller.  Jag älskar reality-tv som Survivor, Bachelor, Bachelorette med alla dess spin-offs. De amerikanska produktionerna då, svensk reality-tv går inte att jämföra även om jag brukar se både Paradise Hotel och Big Brother. Jag har inte ens vett att skämmas för att jag knarkar de här serierna. Förutom att de lägger sig som ett skönt fluff runt hjärnan tycker jag de är intressanta ur ett rent mänskligt-psykologiskt perspektiv.

Men jag ser också vanliga tv-serier: Parenthood, Homeland, Mad Men, Walking Dead är några av favoriterna. I somras såg jag alla säsonger av Miranda, den roligaste serie jag sett på många år, och i höst ser jag fram emot att följa Outlandermin favoritbokserie som förhoppningsvis blir en favorit även som tv-serie. De första avsnitten har varit kanon – perfekt casting och utsökta miljöer.

Ja, där blev det lite tv-koll på köpet. Idag kommer jag att presentera mig själv i bokform, berätta om några favoritböcker, bjuda på några listor och toppar med att lotta ut världens bästa bok. Vilken det är? Följ med under dagen så får du se.

Foto: ”Leave me alone I’m reading” av ”Hey Christine” (CC BY-NC-SA 2.0)

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

5 svar på ”Idag är ingen vanlig dag för det är Lottas Kulturkollodag”

Min Bachelor-frände i bloggvärlden! Orkade bara inte med sommarens Bachelor in Paradise, o Andis säsong var ju boring as f—. Men jag kan rekommendera nya Married at First Sight <3 😉 Ser också fram emot Outlander, har inte streamat utan väntar kanske på Viaplay.

Ja! Vi måste hålla ihop! 😉 Jag såg första avsnittet av BiP, tänkte vänta tills alla avsnitt var klara och se dem i en klump. Noterar Married at First Sight, den har jag inte ens hört talas om men jag litar på fullt ditt omdöme…. 🙂

Jag försöker nosa på e-böcker ibland, men jag får inte samma läsupplevelse. Tycker jag läser mer slarvigt och så kommer den materialistiska jag fram när jag säger att en fil är ungefär tusen gånger tråkigare att äga än en fin bok i hyllan.

Själv har jag väldigt svårt för reality-tv, men nu vet jag vem jag ska vända mig till om det behövs.

Håller helt med om e-böckerna. Plus att jag har lättare att sluta läsa och byta till en ny bok, just nu har jag nog sex påbörjade i läsplattan. Det är lite mer meck att resa sig och hämta en ny fysisk bok från bokhyllan så det händer aldrig… Och du har nog bara inte sett rätt sorts reality-tv utan har låtit svensk skit sätta standarden. Vi kan istället för samläsning köra en samtittning av nästa säsong Survivor…. 😉

Stängt för kommentering.