Kategorier
Romankoll

Niklas Krog boktipsar

Foto: Ralf Gyllenvråk

Niklas Krog skriver för alla åldrar men mest för barn och ungdomar. Han skriver mycket fantasy, till exempel i serien Legenden om Tann och Trilogin om Frihetskrigen, men också historiska romaner som de om Alexander den store (Janus-serien). Och så skriver han för ungdomar om basket i böckerna om Turk & Ayla.
Niklas Krog sitter på stol nummer 6 i Svenska Barnboksakademin.

Vägen av Cormac McCarthy:
En far och hans unga son vandrar på en väg genom ett öde landskap. En katastrof har inträffat och civilisationen är slagen i spillror. Alla djur är döda och det finns ingenting att äta. Människor de träffar på är hungriga. Mannen har en pistol med två skott och om de hamnar i en situation där han inte kan rädda dem är hans plan att skjuta sin son, sedan sig själv. Hellre det än att falla levande i händerna på människoätare. Mannen och hans son äter inte människokött.

Allt handlar om att hålla sig vid liv. Mannens hustru och pojkens mamma tog livet av sig innan boken börjar. För att hon inte orkade fortsätta längre. Mannen för sonen mot en avlägsen kust i hopp om att finna någon mening med tillvaron. Emellanåt hostar han blod och han förstår att han är allvarligt sjuk.

Vägen är den starkaste och hemskaste bok jag någonsin läst. Fullkomligt besinningslös. Släpper inte taget. Det finns scener i boken som jag nästan önskar att jag inte hade läst. Ändå måste jag rekommendera den. Utsökt rakt och enkelt skriven. Inte ett onödigt ord.

Tjuvarnas stad av David Benioff:
Året är 1942 och staden Leningrad har varit belägrad av tyska trupper i nästan ett år. Allt är slut. Den unge Lev hamnar i fängelse och får dela cell med Kolja. Översten som för befälet över fängelset har ett problem. Hans dotter fyller år och han behöver 12 ägg till en födelsedagstårta. Men det finns inga ägg.

Lev och Kolja får i uppdrag att hitta 12 ägg i den belägrade staden. Om de lyckas blir de frisläppta. Annars väntar halshuggning.

En fantastisk bok om vänskap och kamp. De två vännerna får uppleva massor under sitt letande efter 12 ägg till överstens tårta och det känns som om jag som läsare får följa med två unga män som kunde ha levt i Leningrad vid den här tiden. Väldigt personlig och levande berättelse.

Niklas Krog

 

Utlottning!

Nu har du chansen att vinna ett paket som innehåller tre av Niklas Krogs fantasyböcker för barn: Dräparen, Havet och Ömannen (Legenden om Tann). Läs dem själv, läs dem för dina barn eller ge dem till dina barnbarn i julklapp!
Gör så här: skriv ett eget inlägg (eller skriv i kommentarsfältet) med ditt bästa boktips och länka oss i ditt inlägg (3 lotter) eller sprid ordet om Kulturkollo i sociala medier (FB: 1 lott, Twitter: 1 lott) och lämna kommentar inklusive länk(ar) hos oss. Om du gör alla delarna så kan du totalt få 5 lotter. Glöm inte lämna en mejladress i kommentarsfältet. Du har fram till fredagen 29/8 kl 16.00 på dig att delta.

Av Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av åtta erfarna bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

20 svar på ”Niklas Krog boktipsar”

Vägen är en av de konstigaste läsupplevelser jag haft. Under tiden jag läste den tyckte jag att den var bra och fascinerande men inte fantastisk. Men så snart jag lagt ihop boken så började den förändras i mig på ett konstigt sätt. Idag betraktar jag den absolut som en av de allra bästa böcker jag läst och någonsin kommer att läsa.

För mig funkade Vägen nästan direkt. Efter 350sidor gick den inte att släppa. Andra gången jag läste den blev den ännu bättre. En av få böcker som tålde en omläsning.

Vägen är fantastisk! Men extra kul att du tipsar om Tjuvarnas stad, den är inte lika omtalad men det är en favoritbok hos mig. Jag kommer ofta på mig själv med att tänka på Lev och Kolja på vintern, när det är bitande kallt, nysnö och jag pulsar mig fram till jobbet. Deras färd var dock aningen värre.

Hahaha, vad kul att du jämför med din egen verklighet, Lotta! Så kan jag också hålla på. Tjuvarnas stad är ett mästerverk som inte har fått riktigt den uppmärksamhet den förtjänar. Enorm värme mellan Lev och Kolja, trots helvetet de tvingas igenom.

Kan puffa för böckerna som lottas ut – de är mycket populära att läsa bland de elever som jag undervisar. Fina att läsa högt och att läsa själv. Grattis till den som vinner!

Jag känner att “Vägen” verkligen är en bok jag måste läsa. Så mycket bra jag har sett skrivet om den nu!

Jag tyckte inte om den alls, kom inte igenom den. Ännu en bok där jag funderat över vad jag egentligen missat.

Hm. Det är många böcker jag känner så inför – hyllade böcker som jag absolut inte kan få mig att tycka om. Jag får väl se vad “Vägen” blir för mig.

Jag har vänner som påstår att Vägen har förstört deras liv. Den är alltså riktigt jevla otäck på sina ställen. Så att du vet vad du ger dig in på, Carolina.

Jag skulle gärna vilja vinna bokpaketet. Då skulle min son bli glad och vi skulle få bra högläsning tillsammans. /Karin

Stängt för kommentering.