Kategorier
Romankoll

Tove Alsterdal boktipsar

Foto: www.tovealsterdal.se

Tove Alsterdal har arbetat som journalist och dramatiker i över tjugo år innan hon debuterade som romanförfattare 2009. Hon är aktuell i höst med Låt mig ta din hand – en familjeskildring i deckarens form som tar oss med från Jakobsberg till Buenos Aries, och tillbaks.


 

Imre Kertész: Mannen utan öde

En bok som har betytt mer för mig som författare än någon annan. En fruktansvärd och samtidigt skimrande läsupplevelse ingen får missa, en mästerlig roman som gav författaren Nobelpris och samtidigt mycket mer än så.
Boken bygger på Kertész egna upplevelser i Auschwitz, men är ändå helt och hållet en roman.
En fjortonårig pojke deporteras från Ungern. Han åker tåg. När tåget rullar in på en station i Polen sticker han ut huvudet genom det gallerförsedda fönstret och ser namnet på stationen. Vi vet vad som väntar, vi vet det så ohyggligt väl och allt rullas upp för oss, men pojken vet det inte. För honom är det en järnvägsstation.
Och Imre Kertész vet att det är pojkens upplevelse som är allt.
Det är så man skriver en roman, helt enkelt.

/Tove Alsterdal

Av Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av åtta erfarna bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

3 svar på ”Tove Alsterdal boktipsar”

Mannen utan öde har jag tänkt läsa så många gånger. Den står i min hylla och väntar och i höst måste det bli av!

Stängt för kommentering.