Kategorier
Romankoll

Viveca Sten boktipsar

Foto: Joel Nilsson

Viveca Sten debuterade våren 2008 med boken I de lugnaste vatten. Detta blev upptakten till den framgångsrika Sandhamnsserien som utspelar sig på ön Sandhamn i Stockholms skärgård. I våras kom sjunde boken I maktens skugga ut. Serien har blivit en stor försäljningssuccé och toppat försäljningslistorna om och om igen. Den har sålt i mer än två och en halv miljon exemplar med utgivning i tjugo länder och vi har också kunnat se de första delarna i serien filmatiserade i TV4 som Morden i Sandhamn.

 

Sommaren 2014 kom med strålande sol och strålande litteratur. Min personliga litterära höjdpunkt utgjordes av Hilary Mantel och hennes två första böcker i en planerad trilogi: ”Wolf Hall” och ”För in de döda”.

I centrum står Thomas Cromwell, smedsonen som steg i rang till oanade höjder som Henrik den VIIIs personliga rådgivare. Historien är välkänd, nästan söndertjatad: hur Henrik var besatt av att få en son och ville lämna sin drottning, Katarina av Aragonien, hur hans öga föll på Anne Boleyn och den tjugo år långa kamp som kungen sedan förde för att få påvens välsignelse till ett nytt äktenskap. På vägen offrades vänner och bundsförvanter och resultatet blev att England vände ryggen till katolicismen och etablerade den anglikanska kyrkan i dess ställe.

Skildringen är utomordentligt skicklig, stundtals iskall men alltid högst levande, en gestaltning av en era hårt koncentrerad till en enda mans vilja och nycker – Henrik den VIII. Thomas Cromwell skydde inga medel för att uppfylla kungens önskningar och maktspelet i den innersta kretsen är oupphörligt fascinerande. Känslan av att sitta till bords med Cromwell bar jag med mig länge.

För att citera Yukiko Duke i Gomorron Sverige: “Det är en mästerlig prestation, ett litterärt storverk, en oerhört skicklig iscensättning av 1500-talets England och det klaustrofobiska, dödliga och samtidigt tidlösa spelet i den yttersta maktens innersta rum.”

/ Viveca Sten

mantel

Av Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av åtta erfarna bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

2 svar på ”Viveca Sten boktipsar”

Grymt bra böcker, grymt bra tips och man behöver inte vara intresserad av historia. Lycko alla som har läsningen kvar! Del tre på gång i GB under 2015.

Stängt för kommentering.