Kategorier
Kulturkoll

Alice Bah Kuhnke ny kulturminister

byv2oawj6upvh58bzod0xg

helena-top

Alice Bah Kuhnke blir ny kultur- och demokratiminister – en spännande (och något otippad) utnämning och intressant kombination av ministerposter. Hon är en av grundarna av tankesmedjan Sektor3. Hon har på senare år arbetat som hållbarhetschef på ett teknikkonsultföretag och för drygt ett år sedan tillträdde hon som generaldirektör för Ungdomsstyrelsen.

Utöver detta så innehöll Lövéns tal bland annat att fri entré återinförs på statliga museer och lägre avgifter på idrott och kultur- och musikskola.

[quote]Ett samhälle behöver inte bara ekonomisk tillväxt utan också demokratisk tillväxt. För det behövs en fri och frispråkig kultur, fria konstnärer, poeter, public service. Det behövs folkbildning, folkrörelser, bibliotek, jämlik och kostnadsfri tillgång till platser där kulturella och mänskliga möten kan ske. Amatörkulturen och den professionella kulturlivet ska få växa i samspel. Kulturen och skapandet ska stärkas i skolan. Fri entré införs på de statliga museerna. De ideella krafterna inom idrottsrörelsen och det breda föreningslivet gör ovärderliga insatser för att engagera och aktivera barn och unga därför ska barn och ungdomar få bättre möjligheter och lägre avgifter för att delta i idrott, friluftsverksamhet och kultur- och musikskola. En nationell strategi för för kultur- och musikskolan tas fram.
Ur Stefan Lövéns regeringsförklaring 2014-10-03 [/quote]

 

Fotokälla (CC BY 3.0)

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.