Kategorier
Romankoll

Familjehemligheter

Lotta
[quote]All families have their secrets, most people would never know them, but they know there are spaces, gaps where the answers should be, where someone should have sat, where someone used to be. A name that is never uttered, or uttered just once and never again. We all have our secrets.
― Cecelia Ahern, The Book of Tomorrow[/quote]

Alla familjer har sina hemligheter. Stora som små. Finns det något mer lockande än en bok som marknadsförs med ordet ”familjehemligheter”? Ja, det skulle väl i så fall vara om även orden ”mörka” och ”gotiska” finns med i sammanhanget.

Precis som i Den trettonde historien av Diane Setterfield där den blygsamma och okända biografiförfattaren Margaret Lea ombeds att skriva den bästsäljande författarinnan Vida Winters biografi.  Miss Winter har aldrig berättat sanningen om sitt liv för någon, men nu är det dags. Hon har hemligheter, men går det att lita på en kvinna som gjort sig en förmögenhet på att dikta upp historier? Det här är en fantastisk bok med vibbar från både systrarna Brontë och Daphne du Maurier. Det vilar något övernaturligt och suggestivt över hela berättelsen och den är väl värd att läsas om den har råkat gå dig förbi.

Vissa familjehemligheter är större än andra. Uppskattningsvis 2-4% av alla barn som föds har en annan pappa än de tror. En del hävdar att siffran är ännu högre, upp emot tio procent. Där snackar vi familjehemligheter med stort F. Om att vara far  utan sin vetskap går att läsa i många böcker, i många fall är det en del av twisten och jag blir lite rädd för att nämna några titlar här. De bör förbli hemligheter tills man läser boken… I Fyren mellan haven av M.L Stedman handlar det istället om  ett gift par som hittar ett barn och uppfostrar det som sitt eget. Det är fyrvaktarparet Tom och Isabel som på sin lilla ö finner en uppspolad båt på stranden med en död man och ett levande spädbarn inuti. Då de inte själva kunnat få barn beslutar de sig för att behålla den lilla flickan, men deras val får konsekvenser. Toms och Isabels lycka är samtidigt någon annans olycka. Någonstans finns det en mor som saknar sitt barn.  Det är inte lätt att veta vad som är rätt och vad som är fel i den här historien där så många livsavgörande och livsförändrande beslut tas. Kanske finns det inte ens något rätt eller fel.

[quote]Jag är övertygad om att din far har pratat med dig. Allt den mannen har sagt är lögn. Jag är inte galen. Jag behöver ingen läkare. Jag behöver polisen.
-Tom Rob Smith, Gården[/quote]

Att upptäcka okända sidor om sina föräldrar har vi nog alla varit med om i någon utsträckning. Det kan vara mindre insikter som att man någon gång under uppväxten upptäcker att pappa klär ut sig till jultomten och ljuger om det, men det kan också vara större saker. Saker som kastar omkull hela din värld och allt du trodde var sant. Det är precis vad som händer Daniel i Gården av Tom Rob Smith. Han tror att hans föräldrar lever ett lyckligt pensionärsliv i Sverige när ett telefonsamtal från fadern vänder upp och ner på allt. Fadern hävdar att modern är sjuk och att Daniel inte ska tro ett ord av vad hon säger om hon kontaktar honom. Modern i sin tur hävdar att allt är en konspiration och att fadern är inblandad i kriminella aktiviteter. Vem ska Daniel tro på? Vem talar sanning?

Sen finns det de som lever dubbelliv. I Äta kakan och ha den kvar av Kristin Emilsson är det Bromma-mamman Amanda som lever ett dubbelliv och ljuger för precis alla i sin omgivning. Tills kärleken skiljer oss av Anna Lönnqvist handlar också om lögner och svek när gifta Susanna blir förälskad i sin mans brorson.

Och så finns det de som ljuger för att upprätthålla en fasad. I Moa Herngrens Jag ska bara fixa en grej i köket handlar det om Ingrid som dricker i smyg. I Cecilia Gyllenhammars En spricka i kristallen handlar det om Suss som växer upp i en känslokall och egoistisk familj där allt handlar om att upprätthålla den välpolerade ytan.

Alla familjer har sina hemligheter. Och jag inser med fasa att det förmodligen också gäller min egen familj…

Har du några bra tips på böcker om familjehemligheter? Tipsa i kommentarerna eller gör en lista på din egen blogg.

Foto: ”Secrets” av val.pearl (CC BY NC-ND 2.0)

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

3 svar på ”Familjehemligheter”

Fyren mellan haven är en av sommarens favoritböcker! Jag tyckte också att Sommaren utan regn var en fin roman på temat. En annan är Fågelhuset av Lisa Jewell.

Jag som inte gillar att bokcirkla kände när jag läste Fyren mellan haven, att den skulle jag vilja prata massor om!

Ja, det etiska frågorna var massiva där. Sedan gillar jag att det handlade om en man som stridit i ett obegripligt krig på andra sidan jorden och hur han hanterade det när han skulle leva som vanligt igen. Gillar tiden också. Kan tipsa om Katherine Mansfields noveller om man vill läsa Oceanien på 10-talet.

Stängt för kommentering.