Alla era tips förtjänar ett eget inlägg. Tysk-fransk fredag!

anna-top
Så fantastiskt fina läsare vi har här på kulturkollo! När jag efterlyste tips på bra läsning från Tyskland och Frankrike häromveckan strömmade det in förslag. Så många att de förtjänar ett alldeles eget inlägg. Pass på så börjar jag med de franska:

Mandelhjärta tipsar om Dagarna med farmor av Frèdèrique Deghelt, Den röda soffan av Michèle Lesbre och Anna Gavalda. Irene gillar också Gavalda och tipsar om Jag älskade honom. Kiffe, kiffe imorgon av Faiza Guène är Mias tips och Marie lyfter fram Colombes granne av Tatiana De Rosnay. Jspr gillar Sophie Divrys Kod 440 och  Muriel Barberys Smaken medan Gittan tipsar om insekt av Claire CastillonDrömbokhandeln av Laurence Cossé är Fjällträdgårdens tips tillsammans med Gavaldas Tillsammans är man mindre ensam. Linda lyfter fram Ät mig av Agnes Desarthe och Mirakelverkstaden av Valerie Tong Cuong. Sist i den franska kavalkaden blir Velma med Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp av Romain Puertolas.

Och fortsätter med de tyska:

Velma tipsar också om fantasyböcker av Walter Moers och Emeli vill tipsa om Christine Nöstlinger som är en tysk barn- och ungdomsförfattare  och Thomas Mann ifall man vill ha lite tyngre litteratur.

Yvonne Schnell skriver om Spieltrieb från Juli Zeh und Die Mittagsfrau från Julia Franck. Die Mittagsfrau har paralleller till Uwe Timm men väcker helt andra känslor kring andra världskriget. Spieltrieb är en modern bok, urflippad i sin handling och huvudkaraktär som blandas med tyska normer för samhället. En tysk klassiker som Andreas vill att vi ska läsa är: Heinrich Bölls  Katharina Blums förlorade heder,  Stefan Heyms Fem dagar i juni och Sven Regeners dekadenta Herr Lehmann  som ännu inte finns  i svensk översättning, men kan läsas på engelska under titeln Berlin Blues. Filmen är också bra, även om boken är bättre, menar Andreas.

Simon skriver: Tschick av Wolfgang Herrndorf vill jag tipsa om (finns inte på svenska, men på engelska med den lite annorlunda titeln Why we took the car). En underbar berättad och rolig bok om två ungdomar road trip genom den östtyska ödemarken med en stulen bil. Sättet det är skrivet på gör den till lite roligare och originellare än vad det kanske låter i första momenten. Annars finns det också Felicitas Hoppe med Förbrytare och förlorare – Fem porträtt (Ramus). 5 porträtt om historiska personer på ett väldigt tight konstruerat och vackert sätt sammanlagda, där gränsen mellan realitet och fiktion, biografi och skönlitteratur spelas med och blandas ihop.

Stort tack alla, fortsätt gärna tipsa!

De bloggar som jag oftast besöker om jag ska få mig ett tyskt boktips till livs är Bokmoster och Ingrids boktankar. Hanna på Feministbiblioteket kör just nu dessutom tysk höst. Häng med på hennes utmaning alla!

Nej men, ojdå glömde jag att meddela vinnarna nu?

Grattis till

Mandelhjärta och jspr. Ni får varsitt bokpaket på posten. God läsning önskas!

Just nu kan man se en fin utställning av den tyske expressionisten Emil Noldes verk på Louisiana, Danmark. Hör mer om den här. Häng med på resten av dagen. Mer tyskt utlovas här på kulturkollo!

 

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →

13 tankar på “Alla era tips förtjänar ett eget inlägg. Tysk-fransk fredag!

 1. Vilka fina tips, jag har tänkt läsa Drömbokhandeln och många andra ni listar,
  Men jag såg att Hur skall det gå för Pinnbergs? med Hans Fallada kommit som ljudbok på Storytel.
  Mia

 2. ”Sven Regeners dekadenta Herr Lehmann som ännu inte finns i svensk översättning, men kan läsas på engelska under titeln Berlin Blues. Filmen är också bra, även om boken är bättre, menar Andreas.”

  Här står det att Herr Lehmann kommer på svenska i vår. 🙂

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Sven_Regener

  1. Kul att du gillade! Jag kan absolut rekommendera mer av Timm. I skuggan av min bror tyckte jag varmycket bra!

  1. Så lite så böcker är till för att sparas på. Man vet ju aldrig när lässuget slår till!

Kommentarer är stängda.