Kategorier
Kulturkoll

Vinn Vinterfolket!

linje-kulturkollo

Jennifer McMahon har med sin Vinterfolket fängslat många läsare och inte minst – eller till och med – några skeptiker [ingen nämnd, ingen klämd]. I utkanten av den lilla byn West Hall i Vermont ligger ett ödsligt beläget hus med knarrande golv, flertalet ännu oupptäckta gömställen och hemligheter. År 1908 fann man Sara Harrison Shea brutalt mördad och detta bara några månader efter att hennes och maken Martins älskade dotter Gertie tragist dött.

Ett drygt sekel senare bor 19-åriga Ruthie i Saras hus tillsammans med sin mor och lillasyster Fawn. En morgon är mamman spårlöst försvunnen och medan Ruthie söker genom huset efter spår finner hon Saras dagbok gömd under golvet i moderns sovrum. En mycket tragisk historia rullas upp som inkluderar både ett näst intill sjukligt symbiotiskt förhållande mellan Sara och Gertie, svart magi och nattsvart sorg.

Nu har du chans att vinna ett exemplar av Vinterfolket – det du behöver göra för att delta i tävlingen är att kommentera detta inlägg med bok-, TV-serie- eller filmtips som på något sätt inkluderar magi, mystik och metafysik och gör detta senast den 7 november kl 12.00. Vinnaren presenteras i sammanfattningen av veckan som varit (sent söndag eftermiddag). Låt oss skapa en lång tipslista i kommentarsfältet!

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

15 svar på ”Vinn Vinterfolket!”

Detta är både ett bok och film-tips. Jag räknar alltid med att ALLA har läst/sett Harry Potter. Men det har visat sig att så inte är fallet. Därför rekommenderar jag att ni som inte ännu gjort det tar och gör det.

Jag är lite efter alla andra vad gäller den här genren och såg t ex Twin Peaks först på 00-talet. Den skulle man kunna tipsa om, men jag väljer i stället ”en svensk Twin Peaks”, en etikett som enligt Google verkar vara klistrad på ett antal lite halvkonstiga serier från 90-talet och framåt: Silvermannen och Radioskugga (som jag sett på DVD långt efteråt), Sjätte dagen (som jag inte har sett), Jordskott (som det inte blev av att jag såg) och även den nu aktuella Ängelby, som blir mitt tips. Den har fått nedgörande kritik, men den har något som gör att jag fortsätter.

Jag har denna boken på min önskelista, tillsammans med en bunt andra förstås.
Mitt tips blir en tv-serie som heter Once upon a time som handlar mycket om Magi.
I serien finns både Snövit och Robin Hood och en del andra sagokaraktärer.
Mia

Läs Nionde Insikten och Tionde Insikten av James Redfield
Flickan från paradiset av Agneta Sjödin
Budskap från andra sidan av Marlo Morgan
Kraften av Rhonda Byrne
Källan : en resa till ditt inre kraftcentrum av Ursula James
Änglar i mitt hår av Lorna Byrne
Trappor till himlen : änglarna visar vägen av Lorna Byrne
Hoppets budskap från änglarna av Lorna Byrne

Finns ännu mer att tipsa om men det räcker så här/ kram

Christin Ljungqvists Kaninhjärta och Fågelbarn. Jag har inte läst Rävsång än men har höga förväntningar…
Sen är det ju väldigt uttjatat på svenska bloggar men jag tycker nog att Engelsforstrilogin är bland det mest välskrivna jag läst och förtjänar all uppmärksamhet den kan få.

Sagan om ringen och Bilbo en Hobbits äventyr är magiska och mycket bra både som filmer och böcker. Sedan kan jag inte motstå Terry Pratchett´s The Colour of Magic som är en film som både är magisk och mycket rolig.

En tv-serie med magi och mystik är Once upon a time. Tror att det finns fyra säsonger ute nu och en femte på g.
Den är bra!

Mitt tips är Den mörka materian av Philip Pullman som börjar med boken Guldkompassen. Det är verkligen en serie för alla åldrar.

Tack för alla tips! Tråden är stängd och vinnaren publiceras imorgon söndag.

Stängt för kommentering.