Kategorier
Evenemangskoll Romankoll

Vi – en roman av Sverigeaktuelle David Nicholls

anna-top

Idag klockan 19 dyker David Nicholls upp på Kulturhuset i Stockholm, han är inbjuden att prata om sin Man Bookerprisnominerade nya: Us.

UsVii svensk översättning, är en riktigt bra relationsroman. I korta små kapitel beskriver Nicholls livet som det kan te sig mitt i livet. Hans texter är som underfundiga och ofta humoristiska stjärnor som glimrar till,  vart och ett av kapitlen glänser till var för sig men det riktigt intressanta är när man binder samman dem till en bild. Som en stjärnbild bildas med hjälp av myterna, berättelserna, minnena, så sätts de små nedslagen i Douglas och Connies liv in i en större bild av familjen och familjelivet mitt i medelåldern. Stjärnkartan är en av de äldsta sätten att navigera och Douglas försöker förtvivlat sätta samman sin berättelse, hur är det med framtiden för hans lilla familj? Han är en man som gillar planer, han gillar kartor och något att förhålla sig till.  Jag som läser får möta en konstellation människor i upplösning: sista sommaren innan sonen ska flytta hemifrån för att gå på universitetet ska de tillsammans göra Europa. Strax innan avresan berättar Connie att hon har tröttnat, hon vill skiljas efter 25 år tillsammans. Douglas fattar ingenting. Är de inte lyckliga? De som till och med har sex fortfarande …

[quote]”Jag såg fram emot att vi skulle bli gamla tillsammans. Du och jag, att vi skulle åldras och sedan dö tillsammans.”
“Men Douglas, vilken normal människa skulle se fram emot det?”[/quote]

Hur som, de europeiska storstäderna och kärleken till konsten skall skickas vidare till nästa generation och resrutten hålls. Redan på tåget under engelska kanalen inser vi alla att Albie är måttligt road. Douglas har, sin vana trogen, planerat The Grand Tour in i minsta detalj men han har glömt en liten detalj. Sonen har inte det minsta lust att se Europa med sina föräldrar, inte har han lust att fungera som det sammahållande kittet i äktenskapet heller och i höjd med Amsterdam hoppar han bokstavligen av tåget. Douglas bestämmer sig för att hitta sin son, frågan är om han hittar tillbaka till sin familj? Finns ens viljan?

Kanske har några av er läst David Nicholls monstersuccé En dag?  Den är som en lättsam förrätt till den här klart mer gedigna romanen. De handlar ändock till stor del om samma sak: att höra samman. Det som förenar den boken med den nyutkomna Vi är lättheten i språket, skildringarna av hur människor förändras genom olika erfarenheter och hur man faktiskt kan känna olika under olika tidpunkter i livet. Dessutom får man sig ett antal fniss på vägen – det kan jag kalla underhållning med stjärnglans!

[box type=”tick” icon=”none”]Titel: Vi
Författare: David Nicholls
Översättning: Åsa Brolin
Förlag: Printz Publishing
Utgivningsår: 2014[/box]

 

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.