Fanny listar kärleksfilm [men säg det inte till nån]

helena-top

Jag framställer mig gärna som en eländesvurmare som vältrar mig i eländes elände och njuter av litterära inslag av blodiga skrikande fåglar och nagelrivande ångest-typ (Hej Lagerkvist!). Ska sanningen fram; när ingen ser, när ingen hör och gömd bakom min surfplatta, ser jag gärna på romantisk film. Sliskig, tramsig, hjärtskärande kärlek där tårarna rinner i takt med de volymökande stämningsstråkarna. Jag läser ogärna om kärlek, om det nu inte är så att det finns ett uns elände med i bilden, men film fulgråter jag gärna till.

Här följer en lista på minnesvärda kärleksfilmer där du både blir varm om hjärtat, smått förälskad i karaktärerna, får eländes elände och möjligtvis kan skänka dig en skön stund av fulgråt. Några baseras på böcker. Andra inte.

Film: If I Stay (regi: R.J. Cutler) Bok: Om jag stannar (Gayle Forman) En “låt-mig-pausa-och-gråta-ut-en-stund-film”. Kärlek och död. Död och kärlek. Och musik.

Film: Brokeback mountain (regi: Ang Lee) Bok: “Brokeback Mountain” ur Berättelser från vidderna (Annie Proulx) Förbjuden kärlek med ovanliga karaktärer. Se mer här.

Film: Förr eller senare exploderar jag (regi: Josh Boone) Bok: Förr eller senare exploderar jag (John Green) Kärlek och sjukdom. Sjukdom och kärlek. Och litteratur.

Film: Romeo+Juliet (regi: Baz Luhrmann) Drama: Romeo och Julia (William Shakespeare) Klassisk förbjuden 1500-talskärlek i en 1990-talsförpackning. Se trailern här.

Film: Åter till Cold Mountain (regi: Anthony Minghella) Bok: Cold Mountain (Charles Frazier) Kärlek och amerikanska inbördeskriget. Se trailern här.

Dirty Dancing (regi: Emile Ardolino) Filmernas film som har setts ungefär femhundrafemtiofem gånger av undertecknad. Förbjuden kärlek, dans och semesteranläggning anno -50-tal.

Film: P.S. I love you (Richard LaGravenese) Bok: P.S. I love you (Cecelia Ahern) Död make lämnar brev till levande maka. Sliskig och gråtvänlig. Se trailern här.

Walk the Line (regi: James Mangold) Om Johnny Cash och om Johnny Cash och June Carter. Musik, kärlek och elände.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (regi: Michel Gondry) Ja, jag vet att jag har nämnt denna tidigare, men den är ju så himlans bra! Är det kärlek? Är det ödet? Eller kanske både och. Se klipp här.

Film: Stolthet och fördom (Joe Wright) Bok: Stolthet och fördom (Jane Austen) Vad vore en kärleksfilmslista utan en Austen? Precis! En kärleksfilmslista utan en Austen.

Foto: “Cinema Seat” av Paul (CC BY-NC-ND 2.0)

6 comments
  1. Undrar hur många gånger Dirty Dancing setts genom åren? Många, många. Jag såg den tre (?) gånger bara på bio när det begav sig. Nostalgivarning!

    1. Ja eller hur? Min kompis hade den på VHS och vi kunde se den tre gånger på raken samma kväll.

  2. Åh, Åter till Cold Mountain, vilken snyftare! Och underbara Walk the line måste jag se om. Vilka skådespelare!

    1. Ja jag snyftade också mig igenom Cold Mountain. Walk the Line har jag sett flertalet gånger – både som du skriver, fantastiskt skådespel, men också för musiken.

Comments are closed.