Kategorier
Kulturkoll

4. Men vad köper jag till hen som har alla böcker?

helena-top
Ni har säkert hen i släkten. Den stora Bokslukaren med stort B. Hen som läser allt och läser hela tiden. Det självklara kanske är att köpa en bok, men det är ju så himla svårt när hen slukar böckerna fortare än trycksvärtan hinner torka. Vad köper jag till hen som har alla böcker? Det självklara kanske är ett presentkort, men om du har gjort det varje födelsedag och varje jul det senaste decenniet, så kanske du vill komma på något nytt. Möjligtvis kan du få ett tips eller två i listan som följer:

Varför inte köpa ett spel? Du kan till exempelvis ge bort ett memory med motiv av Nina Hemmingsson eller en kortlek för den som älskar att läsa och älskar att prata om det. Eller varför inte ett strategispel för litteraturnörden eller ett frågespel till densamme.

Har hen läst allt så kanske en bok med porträtt av författare kan locka. I över 30 år har Ulla Montan porträtterat författare, såväl svenska som utländska och som nu finns samlade i Författare i bild. Porträtt 1981–2014.

Sa du något som är behändigt för den som måste smygläsa om natten eller är på resande fot? Då kan en portabel läslampa vara på sin plats. Det finns massor som passar både böcker och läsplattor. Här är ett exempel. Och här är ett lite färggladare alternativ. Om hen är en sådan person som skulle det vara himla praktiskt med en lampa på glasögonen (!) kan du hitta här.

Läser man, äter man (visst?). Varför inte ge bort en bricka – med motiv av Nina Hemmingsson som är författare till bland annat Det var jag som kom hem till digJag är din flickvän nu och senast Snyggast på festen. Klickar du dig vidare på sidan kan du också finna brickmotiv av t.ex. Eric Ericsson. När hen lagar maten så kan hen ikläda sig ett fantastiskt muminförkläde med tillhörande grillvante och glöm för sjutton i så fall inte haklappen som är oumbärlig då man läser och äter samtidigt.

Nr_4Avslutningsvis kan jag tipsa om Etsy som är en guldgruva för boknördar där du kan finna allt från armbandet med citat från Dostojevskijs Brott och straff, halsband med Shakespearecitat, Mr Darcymuggen till vår fellow bokbloggarkollega Mind the books bokstöd av vinylskivor.

 

 

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

2 svar på ”4. Men vad köper jag till hen som har alla böcker?”

Stängt för kommentering.