5. Några nordiska författare under granen och så en Grytslickare

anna-top

Låt mig preIMG_0006sentera: Grytslickaren!

För några år sedan kom jag för första gången i kontakt med den isländska traditionen där tomtarna kommer vandrande från fjället för att fira jul med människorna. Alla av dem är inte helt snälla men vem vill inte ha en Pottasleikir i sitt skafferi? Jag kan erkänna att det blir en del slickande av bunkar – tomte eller ej – för min del såhär i adventstid.

Bakandet är en av mina höjdpunkter inför jul, en annan är läsningen. Jag längtar efter tid att sitta med julgodiset och bara sjunka in. Några nordiska författare som jag gärna lägger under granen, både till mig själv och andra är islänningen Jón Kalman Stefánsson som skriver fantastiskt om Pojken. Kim Leine är dansken som skriver om Grönland så att det gör ont och Sofi Oksanen är finskan som skriver om Estlands historia så att man plötsligt förstå ett och annat om diktaturens mekanismer. Norskan Merethe Lindström  skriver stillsamt – alldeles perfekt för en Stilla Natt.

Har du några nordiska favoriter som du ska lägga under granen?

Nr_5

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →