Kategorier
Grafik- och seriekoll Kulturkoll Novellkoll Romankoll Sakprosakoll Ungdomsbokskoll

Ulrica listar 2016

linje-ulrica
Det är alltid lika roligt – och svårt – att försöka sammanfatta ett år, men här kommer ett försök så här på årets sista dag innan nyårsfestligheterna kör igång.

Årets mest oväntade: Att jag skulle tycka så mycket om Alex Schulmans bok Glöm mig där han berättar om sin alkoholiserade mamma. Mycket gripande!
Årets klassiker: Omläsningen av Northanger Abbey. Austen är alltid Austen.
Årets knock out: Kim Thúy! Att få träffa henne på bokmässan var verkligen helt fantastiskt! Jag var så glad och full av energi efter det mötet att jag nästan inte tror att det är sant. Vilken underbar människa!
Årets gråtfest: Utan tvekan Fyren mellan haven av M.L. Stedman. Boken och filmen! Jag grät floder!
Årets gapflabb: Jag har nog faktiskt inte gapflabbat åt något bok eller något annan kulturupplevelse i år (ja, förutom under bokcirkeln med Kim Thúy, se ovan, då det var mycket skratt förstås), men jag tyckte att Tala är guld – de sa allt till varann utom det allra viktigaste av Cammie McGovern var en riktigt annorlunda, charmig och rolig bok.
Årets historiska: Böckerna i serien Sagan om Turid av Elisabeth Östnäs. Jag kan inte nog ösa beröm över dessa böcker (Kungadottern, Krigstid och Korpgudinnan).
Årets obehagligaste: Världen. Utan tvekan världen.
Årets dystopi: Enklav av Ann Aguirre. Varför jag inte läst fortsättningen ännu övergår mitt förstånd!
Årets grafiska: Det här är inte riktigt min genre och jag läser väldigt lite grafiskt. Bara en i år faktiskt och det var Hej hej vardag av Louise Winblad. Den är väldigt rolig och ger stor igenkänning för småbarnsföräldrar.
Årets nya bekantskap: Maria Turtschaninoff . Älskade både Maresi och Naondel och har definitivt fått en ny favoritförfattare som jag kommer att vilja läsa allt av.
Årets utmaning: Jag försökte att hålla mig borta från utmaningar i år, men lyckades inte helt. En roligt utmaning är att jag tack vare Ugglan och boken:s novellutmaning och min egen novelladventskalender har läst fler noveller i år än någonsin tidigare
Årets tegelsten: Mistborn – Sista riket av Brian Sanderson på 743 sidor
Årets ögonöppnare: 1947 av Elisabeth Åsbrink. En briljant bok som knyter samman politiska och kulturella händelser under en viktig tid i en historia som inte ligger så långt borta.
Årets återseende: Att få lyssna på min gamla favorit Jan Kjaerstad i samtal med Steve Sem Sandberg på bokmässan. Tyvärr tyckte moderatorn lite väl mycket om att prata själv, så samtalet blev inte så bra som det kunde ha varit.
Årets filmupplevelse: Usch, det har varit alldeles för lite film på bio i år så utbudet att välja årets bästa film ifrån är lite begränsat, men jag tyckte faktiskt mycket om Magiska vidunder och var man hittar dem.
Årets kulturella höjdpunkt: Bokmässan! Alltid Bokmässan.
Årets kan-inte-släppa-den: Jag tror sällan jag tagit mig igenom en bok så snabb som Sekten på Dimön av Mariette Lindstein. Fascinerande och spännande!
Årets skämskudde: Ja, men Svenska Akademin får väl ändå skämmas i år. Dylan? Nej!
Årets lyckopiller: Att jag hade turen att få bli en del av Kulturkollo. Det är ett väldigt trevligt gäng! Som ni säkert redan vet så är mina Kollo-kollegor både smarta och roliga. Jag har redan fått vara med om många härliga saker tack vare Kulturkollo.
Årets debut: Jag tyckte riktigt mycket om Den lilla världen av Johan Blomgren. En roman som jag hoppas hittar många läsare och en författare jag ser fram emot att läsa mer av.
Årets kyss: Den första kyssen mellan John och Frank i båthuset i Anna Ahlunds fina bok Du, bara.
Årets skandal: Att Anna Ahlunds fina bok Du, bara inte blev nominerad till Augustpriset i barn- och ungdomskatergorin!
Årets förlag: Contempo förlag har seglat upp om ett favoritförlag. Jag har läst flera bra romaner av Italienska författare från dem i år och det är roligt med ett förlag som breddar marknaden från de engelskspråkiga länderna.
Årets pristagare: Ann-Heléne Laestadius som fick Augustpriset i barn- och ungdomsklassen för sin bok Tio över ett. Välförtjänt.
Årets överskattade: Ja, men kanske Elena Ferrantes Min fantastiska väninna ändå. Visst var det en bra bok, men såååå bra? Nja … Nu har jag iofs hört att bok två och tre är riktigt bra, så jag får väl ge dem en chans.
Årets underskattade: Som vanligt alla fantastiskt bra ungdomsböcker som ges ut och som får alldeles för lite uppmärksamhet i traditionella medier.
Årets scen: Året har verkligen inte bjudit på mycket scenkonst, men jag var och såg en väldigt trevlig folkmusikopera version av Astrid Lindgrens fina saga Allra käraste syster med min dotter  och vi båda tyckte mycket om den.
Årets konstupplevelse: Yayoi Kusamas helt underbara prickiga utställning på Moderna museet i somras!
Årets TV-serie: Mest pepp var jag så klart på fortsättningen av Gilmore Girls! Bäst i år är dock The Crown.
Årets titel: Simma med de drunknade. Både för att jag gillar titeln och för att jag har tjatat hål i huvudet på precis alla om hur bra boken av Lars Mytting är.

Bild: pixabay.com

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.