Oh to sleep, to sleep and to dream

Ja, i ärlighetens namn skulle jag hellre sova än sitta vid datorn just i detta ögonblick men när Kollot anropar så är det bara att HTFU och sätta sig med stora koppen kaffe. Jag hade från början tänkt skriva ett inlägg om Törnrosa här men sedan snubblade jag över en sida med kända citat om sömn och förlorade mig fullständigt. Därför tänkte jag här bjuda på några av de bästa. Först ut är kattälskaren och fiskaren Hemingway:

I love sleep. My life has the tendency to fall apart when I’m awake, you know?
~ Ernest Hemingway

Vem kan inte relatera till det liksom.

Och redan Thomas av Aquino hade koll på läget:

Sorrow can be alleviated by good sleep, a bath and a glass of wine.
~ Thomas Aquinas

Jag lovar att han sa det en mörk januaridag då han också hade lust at gå i ide.

Shakespeare har inte bara skrivit om sömn som en metafor för döden:

Sleep that knits up the ravelled sleave of care
The death of each day’s life, sore labour’s bath
Balm of hurt minds, great nature’s second course,
Chief nourisher in life’s feast.
~ William Shakespeare, Macbeth

Alltså, sällan har jag läst en så träffande text om trötthet. Jag som älskar att sova kände omedelbar längtan efter en säng.

O sleep, O gentle sleep,
Nature’s soft nurse, how have I frighted thee,
That thou no more wilt weigh my eyelids down
And steep my sense in forgetfulness?
~ William Shakespeare, Henry IV, Part I

Alltså, jag tror att Shakespeare led av svår insomnia då han ganska ofta ägnar sig åt att prata om sömn, avsaknaden av den eller längtan efter den.

Sedan finns det ju personer som anser att sova kan man göra när man är död.

Sleep, that deplorable curtailment of the joy of life.
~ Virginia Woolf

Nu var kanske inte Virginia Woolf alltid en muntergök så ”the joy of life” får lite av en bitter bismak. Kanske hade hon mått bättre om hon hade sovit mer?

Sedan har vi Wille igen:

Good things of day begin to droop and drowse,
Whiles night’s black agents to their preys do rouse.
~ Macbeth, III, ii, 45

Han hade uppenbarligen ett ambivalent förhållande till det där med sömn.

Wordsworth lyckades fånga den där känslan ni vet, när man ligger och försöker sova, för man måste sova, men kan inte sova och snart är det dags att gå upp. Somnar man inte nu så kommer man vara jättetrött dagen därpå och bara SOV nu då!

A flock of sheep that leisurely pass by
One after one; the sound of rain, and bees
Murmuring; the fall of rivers, winds and seas,
Smooth fields, white sheets of water, and pure sky –
I’ve thought of all by turns, and still I lie
Sleepless…
~ William Wordsworth, “To Sleep”

Och Charlotte Brontë hade också koll på läget. För visst är det så, att ligger man och oroar sig för något så är det svårt att somna och dessutom blir sömnen ofta ganska lätt.

A ruffled mind makes a restless pillow.
~ Charlotte Brontë

Citatdrottningen nr 1, Dorothy Parker, led också av sömnlöshet. Något man mycket väl kan tänka sig med tanke på hennes fräna tunga.

How do people go to sleep? I’m afraid I’ve lost the knack. I might try busting myself smartly over the temple with the night-light. I might repeat to myself, slowly and soothingly, a list of quotations beautiful from minds profound; if I can remember any of the damn things.
~ Dorothy Parker

Fast kanske hon är något på spåren där. Så nästa gång jag har svårt att sova så kanske jag ska försöka gå igenom den här listan igen. Rabbla citat och dikter och se om det hjälper bättre än att räkna får. Vad tror ni? Jag avslutar med den fantastiska låten ”Insomnia” av Faithless. Kan inte fatta att den faktiskt är nästan 25 år gammal nu!!

Jag hade för mig att det fanns ett citat av Robert Frost där någonstans men verkar minnas helt fel. Det enda jag hittar när jag googlar nu är en låt av Celine Dion och det var abslut inte vad jag tänkte på. Hur som helst, hoppas ni kan sova gott när kvällen kommer. Säger Godnatt i förväg. Och sov så gott. Zzzzzz……

Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

Visa alla inlägg av Viktoria →

2 tankar på “Oh to sleep, to sleep and to dream

Kommentarer är stängda.