Kategorier
Grafik- och seriekoll Kulturkoll Novellkoll Romankoll Sakprosakoll

Anna listar 2017

Två små tomtebloss lyser på min bild som får avsluta årets listfest här inne på Kulturkollo. Man får glädja sig åt, och träna sig på att uppskatta, de små gnistor av ljus som glimtar till i ett annars ganska kompakt mörker. Ljusglimtar har absolut läsandet stått för under året för mig och som alltid så är det litteraturen och litteraturevenemang som dominerar min lista. Som är låååång …

Årets mest oväntade: Att kunna sitta i ett bad dekorerat med Leninbyster och prata böcker och läsning! Bokbubblarnas bokretreat till Varberg i februari var så mysig! Repris önskas!

Årets afrikanska: Memorys bok av Petina Gappah och Stay with me av Ayobami Adebayo – båda porträtt av kvinnor som på olika sätt måste konfrontera traditionerna.

Årets knock out: Att lyssna till en förkyld Zadie Smith på Louisiana Lit! Romanen Swing Time läste jag senare under hösten och den var också väldigt, väldigt bra!

Årets protest: Körerna som bokmässelördagen samlades vid Korsvägen och sjöng för de som marscherade på gatorna. Arundathi Roy som stod andäktigt mitt i och bara symboliserade det fredliga motståndet. Så fint. Så starkt!

Årets gråtfest: Kan man skriva något annat här än Ett litet liv? Som många andra så slukade jag Hanya Yanagiharas roman under sommaren och som så många andra så grät jag hejdlöst emellanåt.

Årets gapflabb: Skrattade ordentligt år Elin Lucassis Synd. Hennes serierutor är väldigt roliga för oss i medelåldern 🙂 I alla fall för mig.

Årets historiska: Sommarens läsning var Swede Hollow av Ola Larsmo som gav mig spännande perspektiv på migration och den svenska utvandringen till Amerika.

Årets obehagligaste: Vegetarianen av Han Kang är en mycket otäck och synnerligen märklig bok.

Årets dystopi: Johannes Anyurus De kommer att drunkna i sina mödrars tårar – en bok och en författare som skulle kunna vara med på många av årets punkter. Viktig läsning som förtjänade sitt augustpris!

Årets nya bekantskap: Yaa Gyasi med sin roman Vända hem var helt oväntat bra.

Årets utmaning: Jag vill alltid läsa texter från många olika länder, utmaningen är sig lik år efter år. 2017 blev ett mellanår, inget katastrof år men heller inget att skryta med. 35 olika länder slutade min lista på. Färre än vanligt från Afrika och Asien, fler från Europa.

Årets kulturresa: Tre längre resor har jag gjort i år och alla har varit fyllda med fin kultur. San Fransisco och Monterey i januari bjöd bland annat på konst på SF Moma  och John Steinbeckcenter – besök. Cornwall i juni och Irland i juli var också späckade med otroliga kulturupplevelser. Läsning av Rebecca, Barbara Hepworths skulpturträdgård, besöket i biblioteket på Trinity College och mycket mer.

Årets ögonöppnare: Godnattsagor för rebelltjejer är en bok som jag pratat med många kollegor om. Kvinnliga förebilder behövs i alla discipliner!

Årets återseende: Jag trodde att vi gjort slut, Karl-Ove och jag. Så kom årstidskvartetten och särskilt Om våren var helt ljuvlig. Allt är förlåtet. Nu är vi sams igen!

Årets babbligaste: Här är jag av Jonathan Safran Foer. Som en Woody Allen-film på speed. Typ.

Årets huvudperson: Lucy i Mitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout. En av årets bästa personporträtt.

Årets kulturella höjdpunkt: Stockholm Literature bjöd mig på så många fina samtal och i den lugna miljön kunde jag njuta av både litteratur och konst. Hoppas att jag kan åka nästa år igen.

Årets möte: Träffen med Lise Tremblay på Stockholm Literature var mycket speciell. Vi hade bokcirklat hennes novellsamling Hägern här på Kulturkollo läser och hon var så härligt intresserad av att höra tankar om sina texter.

Årets argaste: Blybröllop av Sara Paborn.

Årets bästa fackbok: Min europeiska familj av Karin Bojs. Böcker som får mig att googla är de bästa!

Årets brittiska serie: Jane Gardams trilogi om Imperiets barn eller Edward St Aubyns kvintett om Patrick Melrose. Jämt skägg mellan de två, men klart läsvärda båda.

Årets pristagare: Läste Never Let Me Go av Kazuo Ishiguro och såg sedan filmen. Tyckte mycket om!

Årets konstupplevelse: Galway International Arts Festival höll på när vi var på Irland. Där fanns mycket fint.

Årets TV-serie: Jag älskar kostymdramer så det var givet att jag skulle sätta mig redo inför säsong 2 av The Crown. Välgjort, kanske något mer sentimentalt i säsong 2 än i 1, men jag satt ändå klistrad. Gillar att de olika personerna fick ta mer utrymme i varsina avsnitt. Snyggt!

Årets bästa: Novellkalendern från Novellix. Hela december ägnade jag åt att läsa en novell om dagen. Det blev ett bra slut på 2017!

 

Det är dags att önska alla Kulturkollos läsare Ett riktigt Gott Nytt år! 

På återseende 2018! 

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

2 svar på ”Anna listar 2017”

Stängt för kommentering.