Kategorier
Kulturkoll

En riktig man

Linda

En av de viktigaste böcker jag läst i år är Ta det som en man av Hampus Nessvold, där han berättar om hur den väldigt trånga mansrollen gjorde honom till en person han inte ville vara. Han blev det han trodde var en riktig man och det skadade inte bara hans omgivning, utan också han själv. Den som avvek från de normer som satts upp kallades bög och en period funderade Nessvold på om han kanske var homosexuell, men insåg sedan att han helt enkelt inte ville vara en störig typ som kallade tjejer för hora och att det inte hade någonting med sexualitet att göra.

Den här veckan kommer att ägnas åt män. Trevliga, otrevliga, goda, onda, unga, gamla, vanliga och ovanliga män. De som lever upp till myten om att vara en riktig karl och de som inser att många av de element som finns i en sådan mansroll kanske inte är så himla trevliga. Medierna fylls just nu av berättelser om män som kanske inte riktigt vet vad gränsen går. När makt utövas på ett felaktigt sätt och när offer skapas. Nu har vi inte planerat någon vecka om #metoo. Fokus är inte att diskutera varken övergrepp eller politik. Istället vill vi undersöka mannen och mansrollen i kulturen.

Häng på i vårt sökande efter en riktig man, vad det nu är. Jakten pågår ända fram till fars dag.

PS. Psst, det kan vara jag som är den riktige mannen personifierad. Jag gjorde nämligen ett test på Facebook och jag är tydligen 90% man och 10% kvinna. Eftersom jag inte dricker öl, utan föredrar vin och då gärna bubbel, är det troligen de 10% som saknas för att jag ska bli fullständig. DS.

 

Public Domain Pictures

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.