Girl-lit, flick-lit eller bara riktigt bra böcker för och om unga tjejer

Den här veckan skriver vi om chick-lit, böcker för och om vuxna kvinnor. Men visst finns det böcker för unga tjejer också? Böcker som handlar om dem, deras relationer, utveckling och vuxenblivande? Här kommer våra bästa tips på riktigt bra girl-lit, flick-lit eller vad ni vill kalla det:

Helena: När jag går igenom sånt jag läst i jakt på lämpliga böcker att tipsa om inser jag att jag faktiskt inte har så oerhört mycket att komma med, mycket mindre än jag trodde faktiskt. Jag har läst massor av ungdomsböcker men väldigt få med fokus på flickors vuxenblivande. Det tycker jag är lite sorgligt. Men några riktigt bra har jag i alla fall att komma med: Anna and the French Kiss (nu på svenska som Anna och den franska kyssen, Carolina skrev här om den tidigare i veckan) av Stephanie Perkins, en romantisk bok men också en bok om vänskap, en bok jag älskade att läsa. Sen vill jag lägga till Fangirl av Rainbow Rowell (som jag läser nu, den handlar om en tjej som flyttar hemifrån, börjar college, frigör sig från sin tvillingsyster, utvecklas och upplever den där första pirriga kärleken). En annan bok som jag tyckte mycket om för att den inte bara fokuserar den romantiska kärleken utan också den komplicerade relationen med föräldrar är Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet av Jennifer E. Smith, som jag faktiskt läste tack vare Lindas recension.fangirl

Carolina: Jag håller verkligen med Helena om både Anna och den franska kyssen och Fangirl. Fangirl läste jag för ett tag sedan men tyckte så mycket om att jag nog skulle vilja läsa om den snart igen. Rainbow Rowell är fantastisk! Så även Stephanie Perkins, som har skrivit två böcker till om personer i Annas närhet: Lola and the boy next door, och Isla and the Happily Ever After. Just nu vill jag läsa dem just därför att Anna och St Clair kommer att dyka upp i dem också, men nog mest för att jag tyckte så mycket om Anna och den franska kyssen.

 Sedan är det så att ju mer jag tänker på böcker om och för unga tjejer, eller girl-lit om vi vill kalla det så, desto mer inser jag att jag är sorgligt obeläst inom området. Jag läser massor med ungdomsböcker, men oftast är det om både killar och tjejer, eller så råkar det nästan alltid dyka upp någon drake eller förstört framtidssamhälle i faggorna och då blir boken liksom något helt annat. Men här är några jag gillar:

Jacqueline Wilsons Tjejer-serie, som börjar med Kära tjejer är riktigt bra, och tar upp (förutom första kärleken) ätstörningar och diskussioner med föräldrar om när det är dags att få börja hänga på stan sena kvällar.

hur kär får man bliOch så har vi förstås Katarina von Bredow, som jag gillar ungefär allt av. Favoriterna är nog ändå Hur kär får man bli? och Expert på att rodna. Ingen skriver om kärlek eller tonårsliv som hon!
Eva Sussos trilogi Hemligheter och pinsamheter är också bra (ex Jag såg honom först) – tre tjejkompisar som får varsin bok, och gör sånt som att bli kära i samma kille.
Och så tänker jag i sammanhanget på B. Wahlströms ungdomsböcker, de med de röda ryggarna. De upptog förstås en stor del av min tonårstid…

 Linda: Jag läser en del i genren måste jag säga, men nästan bara engelskspråkigt. Visst har jag läst någon bok av von Bredow, men det har aldrig blivit någon favorit. Jag skulle vilja lyfta fram Jenny Hans Sommaren jag blev vacker och de två böcker som följer i trilogin om Isabel. (för övrigt en mycket problematisk titel tycker jag), men mycket bra böcker. Sarah Dessen är också en favorit, men jag tycker att det är konstigt att kalla det girl-lit egentligen. Det är visserligen ofta en tjej som är huvudpersonen och det är fokus på kärlek, men killarna är ofta starka karaktärer de också. Varför kan inte killar läsa om dem? Och om kärlek för den delen? Kanske kan Denise Rudbergs Baristas-serie definieras som boy-lit, men det känns ändå som böcker som främst tjejer läser. 

Carolina: Jag har inte läst vare sig Jenny Han eller Sara Dessen. Har jag missat något? Eftersom jag tydligen har stora hål i min läserfarenhet här och borde ta tag i saker?

 Helena: Jag är faktiskt så ytlig att jag hoppat över Sommaren jag blev vacker och fortsättningarna för att jag tycker titeln är så hemsk/fånig/problematisk, bör jag kanske övervinna det? Sarah Dessen har jag läst, Blunda och hoppa. Den var helt ok men inte oförglömlig. Vilken är hennes bästa, den som alla borde läsa?

 Linda: Jag tycker ändå att böckerna av Han är bra mycket bättre än titlarna, det betyder inte riktigt vacker på det sättet, mer medveten om att man inte är barn längre. Men problematisk och fånig titel helt klart. 

När det gäller Sarah Dessen så är böckerna ganska lika, men bra ändå. Jag tyckte mycket om Du glömde säga hej då, om McLean som flyttardu-glomde-saga-hej-da galet ofta och hittar på en ny personlighet på varje plats. Bra om att våga vara sig själv och hur föräldrars problem verkligen kan påverka barnen. Den bästa är nog ändå Mycket mer än så, där både tjejhuvudpersonen och killhuvudpersonen är riktigt trevliga att lära känna. Sedan kan jag störa mig på att det alltid är så himla heteronormativt. Måste det vara så?

Helena: Det är väldigt tråkigt att det ska vara så. Men kanske skulle man kunna föra exempelvis Sofia Nordins Det händer nu till girl-litgenren? Den handlar definitivt om utveckling, vuxenblivande och romantisk (lesbisk) kärlek. Och riktigt bra är den också. Jag vet att det finns fler normkritiska och ifrågasättande böcker som jag ännu inte kommit till men visst är mycket fortfarande tråkigt heteronormativt. Jag hoppas på mer normkritik framöver, för flick-lit, chick-lit och all annan sorts lit…

Vilka är era bästa girl-lit, eller flick-lit-lästips? Vad får inte missas?

Helena-Linda-Carolina

 

Foto: detalj från omslaget till Det händer nu av Sofia Nordin

Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av nio bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

Visa alla inlägg av Kulturkollo →

7 tankar på “Girl-lit, flick-lit eller bara riktigt bra böcker för och om unga tjejer

 1. Jag har aldrig tänkt girl-lit som ett ”barn” till chick-lit utan snarare som ett ”barn” till YA. Om jag tänker chick-lit för unga tjejer så tänker jag på Gossip Girl, The Princess Diaries etc, mer yta och kul än allvar.
  Sommaren jag blev vacker är himla bra Helena, läs den! 🙂

  1. Jag har det fortfarande svårt med gränsdragningen girl-lit/ungdomsböcker och har nu gett upp att dra någon gräns överhuvudtaget. Och så tänker jag läsa Sommaren jag blev vacker, jag också.

   1. Jag hoppar också över det där med gränsdragningar, och igår lånade jag hem såväl Hans bok som den där av Dessen som Linda säger är den bästa 🙂 Jag ska bara läsa ut Fangirl first…

 2. Intressant diskussion här. Jag är faktiskt inte alls bekant med benämningen girl-lit och vet inte riktigt hur jag ska placera den. Däremot vill jag också slå ett slag för Jenny Hans ”Sommaren jag blev vacker”. Läste den härom dagen och tyckte mycket om den (ska hämta de två återstående böckerna i trilogin på bibblan imorgon). Sarah Dessen har jag läst några böcker av och jag tyckte väl att alla vara bra, fast liksom inget mer. Det märks att Dessen har hittat ett koncept som hon återanvänder, men än så länge tycker jag aldrig att det riktigt bränner till. Den senaste tiden har jag läst några andra riktigt bra böcker som väl kanske kan gå under girl-lit (fast som jag framför allt ser som ungdomsböcker som alla kan läsa): ”Syskonkärlek” av Katarina von Bredow. Min första von Bredow-bok (och även hennes debut) – vilken fantastisk och modig roman! ”Innan jag dör” av Jenny Downham, om att vara ung tjej och snart veta att man ska dö. Och både Rainbow Rowell och Jandy Nelson är förstås två storfavoriter (”Fangirl” och ”Jag ger dig solen” – wow!). Jag funderar lite över Joyce Carol Oates också…borde hon inte ha skrivit något som är värt att nämna? ”Foxfire?” ”Två eller tre saker jag glömde berätta för dig”? Trots att hon är en av mina favoritförfattare har jag aldrig läst någon av hennes ungdomsböcker.

  1. Håller helt med dig om von Bredow och Rainbow Rowell! Jandy Nelson ligger i min att-läsa-hög nu (och snart också Sommaren jag blev vacker). Och så har jag läst två av Oates ungdomsböcker fast det var ett tag sedan, Vilda gröna ögon och Stor i käften. Jag var inte jätteövertygad (men jag är inte jätteövertygad av hennes vuxenböcker heller, så jag är nog fel person att bedöma…). Men jag har som sagt svårt med gränsdragningen och hade nog egentligen inte heller stött på begreppet girl-lit förut. Alla de här är för mig främst bara ungdomsböcker, där det råkar vara tjejer i huvudrollen.

 3. Hur är det förresten med Nina LaCour? Läste nyligen ”Jag går dit du går”, som jag också tyckte väldigt mycket om. Jag läser nog faktiskt fler ungdomsböcker som vuxen än vad jag gjorde som tonåring (då hade jag väldigt bråttom att få bli vuxen och läsa ”vuxenböcker”).

  1. Jag har inte läst något av Nina LaCour än, men blir sugen. Och det är samma med mig – när jag var tonåring plöjde jag mammas vuxenböcker i bokhyllan där hemma, medan jag nu som medelålders läser väldigt många ungdomsböcker. Det finns så många bra!

Kommentarer är stängda.