Kategorier
Sakprosakoll

Nästa år i Berlin – Astrid Seeberger

anna-top

[quote]Bruckner visste något ensamheten.[/quote]

Astrid finner sin mor Rose sittande i sitt vardagsrum i Stuttgart. Det är mitt i natten och musiken minner modern om tiden precis innan krigsslutet. Då, när hon vandrat med andra flyktingar över snötäckt is mot en okänd framtid. “Hon hade gått där med ett stort värkande hål i sitt bröst. Hon hade förlorat allt, sin familj där hennes far hade varit som en kung, sitt hem där man kunde gå i en ljusstråle från rum till rum.”. Det var under den tiden som modern fått sitt flyktingansikte, den mask av saknad, som fanns med henne fram till hennes död.

I Astrid Seebergers vackra roman Nästa år i Berlin är det dottern Astrids röst som tonar fram ur sidorna. Hon reser från Sverige till sin mors dödsbädd och behovet att sortera upp minnesbilder, att berätta blir stark. Hon samlar samman sin släkts historia och hon skriver den på ett sätt som berör långt in i själen. Det som gör den här läsningen unik för mig är att den lyfter fram en sällan skildrad grupp, alla de som innan krigsutbrottet var tyska medborgare och som i och med krigsutvecklingen blev flyktingar i sitt eget land. Astrids mor var inkallad i BDM och när östfronten närmade sig tvingades alla de tyska flickorna överge sin arbeten i lantbruket och i fabriker och vandra västerut. Fruktansvärda upplevelser följde som aldrig kunde glömmas. Det Ostpreussen där Modern vuxit upp hamnade bakom järnridån, hon kunde inte längre kunde flytta tillbaka till sin hemtrakt och länge trodde hon sig ha förlorat hela sin familj. När hon sedan får kontakt med sin syster så påminner de sig om alla de drömmar de en gång hade, vänta bara: Nästa år i Berlin!

Hopp bredvid djupaste förtvivlan är känslor jag bär med mig efter att ha läst den här osentimentala och djupt berörande boken. Jag höll på att skriva biografin, texten har en så stark känsla av autencitet att det var ett klokt grepp av författaren att emellanåt ta ett steg tillbaka och reflektera. Moderns upplevelser, Astrids barndomsminnen och minnen av moderns död varvas med nutida stycken där Astrid beskriver processen,  hur texten växer fram på en ö i en svensk sjö. Närhet i detaljer hämtade från vardagen i Tyskland bredvid distansen som tid och avstånd ger bildar en mycket fin helhet.

[box type=”tick” icon=”none”]Titel: Nästa år i Berlin
Författare: Astrid Seeberger
Förlag: Weyler förlag
Utgivningsår: 2015[/box]

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.