Kategorier
Grafik- och seriekoll Romankoll

Lyran listar Djurböcker

lyran-top

Här är mina tio favoritböcker där ett djur antingen är berättare eller har en av huvudrollerna. Vilka är era favoriter?

Hunden av Kerstin Ekman är en poetisk berättelse om en valp som råkar komma bort från sin mamma och sin husse. Den lilla valpen växer upp i skogen och lever på det naturen erbjuder. Denna korta berättelse är fylld av detaljerade naturskildringar och gestaltar hur ett djur upplever världen. Vemodigt och ljuvligt vackert, en berättelse som engagerar.

Silver och jag av Nobelprisade Juan Ramón Jiménez ger anekdotiska inblickar i en gammal poets och hans åsnas tillvaro. Läsaren får ta del av den gamle mannens tankar kring livet, döden, kärleken och saknaden. Med ett rikt bildspråk, ett långsamt tempo och vackra miljöbeskrivningar tar författaren med läsaren in i en svunnen värld där människor hann vara människor och djur hann vara djur. Stillsamt och rogivande.

Bibliotekskatten Dewey av Vicki Myron/Bret Witter handlar om en liten utsvulten, frusen kattunge som hittas i bibliotekets bokinkast. Personalen tar sig an den lilla katten och tvingas kämpa för att få behålla den som sin bibliotekskatt. Så småningom blir katten Dewey en viktig symbol både för biblioteket och hemstaden.  En fin berättelse som värmer.

Den långa flykten av Richard Adams är en allegorisk berättelse om en flock vildkaniner som bestämmer sig för att bryta upp från sina ängar när en av deras nedlemmar, lilla Femman, anar att en fara hotar dem. De ger sig av för att söka efter en ny boplats och råkar ut för både spännande och hemska äventyr på vägen till det nya hemmet. En helt fantastisk berättelse om att man måste kämpa och vara modig för att nå sina mål.

I Förvandlingen av Franz Kafka vaknar Gregor Samsa en morgon och upptäcker att han förvandlats till en insekt. Huvudpersonen och läsaren fångas omedelbart i en surrealistisk drömkänsla, där man inte vet vad som är verkligt. Den absurda berättelsen framförs i lättläst, saklig ton. Detta är en fantastisk novell om människans utsatthet, familjens sammanbrott och om samhällelig stigmatisering.

I Absint av Niklas Rådström hittar författaren och hans hustru en liten blåmesunge som fallit ur boet. De tar hand om honom efter bästa förmåga och ger honom namnet Absint. Under sommaren växer Absint till sig, kanske kommer han en dag att kunna återförenas med de vilda fåglarna i trädgården. En underbar, filosofisk berättelse om livet, skrivet på vackert, lyriskt språk.

Maus av Art Spiegelman är en välkänd, klassisk serieberättelse om Förintelsen, Den handlar om författarens egna föräldrar som led svårt under kriget. Boken gestaltar de olika “raserna” som olika djur, judarna är tecknade som möss, tyskarna som katter och polackerna som grisar. Inte rättvist mot djuren kan man tycka, men mycket åskådliggörande i sin enkelhet.

Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwang handlar om en frihetslängtande höna som tröttnar på att värpa ägg som bara tas ifrån henne. Med lika delar mod, tur och envishet rymmer hon och lyckas hitta ett övergivet ägg att ruva. Det som kläcks är dock inte en kyckling – men inte behöver man vara lika för att älska varandra. Underbar berättelse om ett annorlunda föräldraskap.

Måsen – berättelsen om Jonathan Livingston Seagull av Richard Bach handlar om Jonathan Livingston Seagull, en måsfågel som vill göra något mer i livet än att fånga fisk hela dagarna. Han vill tänja på gränserna och fullända konsten att flyga, trots ständiga påminnelser från flocken om att det viktiga är att skaffa mat. Jonathan Livingston Seagull kan inte stå emot sin längtan, trots att han får betala ett högt pris i form av ensamhet följer han sin dröm.

Djurfarmen  av George Orwell är en anti-stalinistisk, allegorisk satir som handlar om hur korrupt ledarskap, kallsinne, begär och kortsiktighet förstör alla utsikter till ett lyckat resultat av en revolution. I romanen gör djuren uppror mot sin bonde och inledningsvis ser det ut som om alla får det lite bättre. Tyvärr uppstår dock förvecklingar i ledarskapet och nya orättvisor uppstår. Bitande satir.

Av Lyran

Personifierar begreppet slalomläsare, har ofta fyra-fem böcker på gång samtidigt. Läser i badkaret och lyssnar på ljudböcker i bilen. Gillar att läsa klassiker och romaner som utmanar min förmåga till inlevelse och förståelse.