Kategorier
Barnbokskoll Kulturkoll Romankoll

Var är vintern?

Vårt vintertema är på väg mot sitt slut och det är svårt att säga om det kännas passande eller ej. I min trädgård blommar vintergäck och vitsippor och talgoxen kvittrar sin glada vårmelodi. Jag misstänker dock att vintern kommer att slå till med full kraft i februari och sedan vara in i maj. Det har ju hänt förr liksom. Så dags då, när man bara vill ha scilla och vårsol och kaffe på uteserveringar.

Visserligen är det minusgrader på mornarna då och då men för att hitta den verkliga vintern får man än så länge vända sig till kulturen. Jag försökte komma på vilka de mest vintriga objekten i olika genrer är för mig och bestämde mig för att göra en lista.

Vinterkonst: Ja, jag är inget stort fan av Bruno men när det gäller vinter har jag svårt att komma på något kallare än hans rävar i snö.

Vinterfilm: Här är det knepigare men jag tänker faktiskt på Fargo. Inte serien utan filmen då, från 1996. Helt galet mycket snö. Och kyla. Kallt.

Vinterroman: Evig natt av Michelle Paver. En av de läskigaste böcker jag läst om skräck och galenskap i arkisk kyla.

Vinterbarnbok: Olles skidfärd av Elsa Beskow. Snart öppnar årets lekutställning på Kulturen i Lund med Beskow som tema. Jag hoppas så att man tagit inspiration av den här underbara bilderboken. Jag är så glad att mina barn också tycker om att läsa den för den är verkligen bara så… vit.

Vintermusik: Winter song av Sara Bareilles och Ingrid MIchaelson. Jag lyssnar sönder den varje vinter. Så himla vacker och så skönt att den inte är bunden enbart till julen. Jag skulle kunna göra ett helt inlägg bara om den här låten. Så mycket vinter, snö, tystnad och lugn, trots att den ju är full av ljud och musik.

Ungefär där tar inspirationen slut. Jag funderade på en vintrig TV-serie men kunde inte bestämma mig så avsluter min lista här. Imorgon tar vi nya tag.

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

Ett svar på ”Var är vintern?”

Vintrig TV-serie kan bara bli en, 80-talsdeckaren Röd snö. Svensk-norsk samproduktion med Tomas von Brömssen i huvudrollen, utspelar en av krigsvintrarna. Jag minns den som vansinnigt spännande, men det är den inte riktigt när man ser om den.

Stängt för kommentering.