Kategorier
Kulturkoll

Sommarlov med Kulturkollo #gemenskap

Lotta

Ordet för dagen är gemenskap. Då passar jag på att visa några bilder från Oranki Art i finska Lappland. Oranki Art är en konstförening med syfte att lyfta samtidskonsten, bidra till presentationen av samtida konst, att främja samverkan mellan konstnärer och allmänheten, samt att öka interaktionen mellan bildkonstnärer. Gemenskap mellan konstnärerna och mellan konst och allmänhet helt enkelt. Och det är ett häftigt ställe att besöka!

Oranki ligger en bit norr om finska Pello. (Det finns ett Pello på svenska sidan också, men det här är alltså i Finland.) Pello är en liten ort med runt 3.700 invånare men du kan shoppa Marimekko och annan finsk design och också åka ut i skogen och titta på fantastisk konst. Det är sånt jag gillar med Finland. På svenska sidan finns skog, skog, skog, igenbommade butiker och bensinmackar, men i Finland finns skog, skog, skog, oj titta en lyxig ski-resort, en djurpark, ett helt tomteland,  och se där en konstutställning med ett stekt ägg som svävar mellan tallarna. Det är så himla roligt.

Oranki Art är en miljökonstutställning. Ett åttiotal konstverk finns utplacerade mitt i skogen, och det är verkligen mitt ute i ingenstans. Man kör längs väg E8, tar av på en liten grusväg och efter några kilometer är man framme vid skulpturparken. En liten träskylt markerar att här börjar det, och sen tar du av in i skogen och utforskar omgivningarna på egen hand. Chansen/risken är stor att du är här helt ensam vilket gör det hela ännu mer surrealistiskt.

Här finns humor och lekfullhet, små speldosor som skapar musik, skulpturer som får dig att tänka och skulpturer som skrämmer. Konstnärerna är mestadels finska men här finns också svenska, tyska, nederländska och mexikanska konstnärer, för att nämna några nationaliteter. Utställningen har funnits sedan 2001 och vissa konstverk har alltså stått ute i naturen i flera år. Väder och vind har satt sina spår men konsten består.

Här i bildspelet finns några av skulpturerna. (Jag har försökt översätta några av de finska namnen men mina kunskaper i finska är i det närmaste obefintliga så jag (med hjälp av google translate) kanske är fel ute.) Oranki Art är en upplevelse utöver det vanliga: mystiskt, knasigt, skrämmande och surrealistiskt, och väl värt ett besök.


#sommarlovmedkulturkollo

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

2 svar på ”Sommarlov med Kulturkollo #gemenskap”

Stängt för kommentering.