Kategorier
Kulturkoll

Kulturkollo om året som gått, del 2

Diskussionen om Kulturkollo, starten och vårt första år fortsätter…

Linda: Helgen för ett år sedan var sjukt rolig. Andra saker jag minns med glädje är Bokmässan, då jag faktiskt träffade vissa kulturkollare för första gången IRL. Där fick vi också chansen att intervjua Carol Rifka Brunt och det var riktigt trevligt. Annars är det temaveckorna, som inte sällan krävt att jag vidgat min läsning ytterligare som varit roligast och mest utmanande. Ibland har det varit stressigt att försöka klämma fram inlägg om ett tema som varit helt utanför min nisch, men fördelarna har helt klart övervägt. Som temat Kanada till exempel, det kändes helt hopplöst för mig, men i efterhand ser jag tillbaka på den veckan som en av de roligaste.

Anna: För min del så har alla mejlsamtalen och intervjuerna med författare under året varit riktigt intressanta att genomföra. Jag har fått till mig nya tankar med hjälp av deras svar och det har berikat min läsning. Alla har varit mycket roliga att genomföra men om jag ska välja ut några så är nog samtalet om att översätta Hilary Mantel med Jesper Högström och mejlintervun med Jón Kalman Stefánsson de som jag minns alla bäst. Och Kim Thúy och Vibeke Olsson och där finns många fler att påminna om.

Lyran: För mig var första året med Kulturkollo det år jag åkte både på Bokmässan och på Stockholm Literature. Att träffa alla hemma hos Anna och planera var oerhört roligt! Den sociala biten har helt klart varit den mest givande för mig. Stockholm Literature var fantastiskt på ett annat sätt, där var fokus mest på de intressanta författare jag lyssnade på och ibland fick en liten pratstund med.

Fanny: Jag tycker hela kollektivgrejen har varit otroligt berikande. Inte minst har jag fått fantastiska vänner och en egen terapigrupp. Det kräver en hel del att arbeta i kollektiv – inte minst ärlighet. Man måste våga vara öppen när det känns tufft och man inte riktigt kan leverera som förväntat. Kollektivet gör också att man har sex andra att rådfråga och få idéer ifrån och samtidigt sex andra som man måste enas med. Vi är sju personer med mycket vilja och många åsikter – både på gott och ont. Om vi ska vara ärliga fick vi ju till slut skapa ett dokument där man fick gradera sin vilja i olika frågor ang bloggens utformning från typ “jag gillar inte men köper vad ni säger” till “jag lägger in mitt veto/över min döda kropp”. En annan viktig del är att vi har kvar våra gamla bloggar, så vi har en arena där vi kan bestämma helt själva.

Linda: Balansen mellan det egna och det gemensamma har varit en utmaning för mig och jag tror också att andra känt samma sak. Jag skulle dock inte vilja byta bort gemenskapen, trots en rad knepiga dokument och många, långa diskussioner.

Helena: Balansen har varit krånglig ibland liksom självkänslan (jag vet att många av oss brottats med ”jag är inte lika bra som alla andra”-känslor vid något tillfälle det här året), men gemenskapen, kreativiteten och allt det nya Kulturkollo (kollektivet och alla läsare) fört med sig väger upp allt det med råge. Mitt bästa har varit gemenskapen. Att få träffas på riktigt på bokmässan, och att få skriva tillsammans. Och utmaningen i att skriva om saker som jag egentligen inte haft koll på. Mer än en gång har jag läst böcker för att någon av mina Kulturkollo-kompisar tipsat eller för att jag behövt utforska för att ha något att skriva. Det har utvecklat mig som läsare och bloggare, men också som person.

Carolina: Stoltheten! Att vi gör något som är bra! Och varierat, och läsvärt! Och att JAG är en av dessa som gör detta!

Lotta: Jamen vilket härligt år det har varit! Intensivt men roligt. Jag blir lite översvämmad av stolthet och glädje när jag ger mig in i diskussionen så här på slutet och ser vad alla mina kollegor säger. (Det är för övrigt lite så det funkar här på Kulturkollo – vissa är planerade och strukturerade med god framförhållning och vissa kan inte planera framåt och levererar i sista stund.) Trots att vi har så olika personligheter och arbetssätt så blir det ett bra slutresultat. Vi funkar bra ihop, det är lite ge och ta och formas av varandra som gäller tror jag. Att hitta den där omtalade balansen när sju viljor ska samsas är inte alltid lätt. Men det har varit ett fantastiskt roligt och givande första år med Kulturkollo, vi har fått så mycket positiv feedback och uppmärksamhet från läsare, författare och bokförlag, vunnit bloggpriser, och inte minst har jag fått ett gäng fina vänner som jag tycker så himla mycket om.

Skärmavbild 2014-08-15 kl. 20.11.10

Av Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av åtta erfarna bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.