Kategorier
Barnbokskoll Evenemangskoll Kulturkoll Romankoll Sakprosakoll Ungdomsbokskoll

Vem blir augustprisnominerad?

linje-kulturkollo

Imorgon får vi veta vilka som nomineras till Augustpriset i år. Det är tre olika klasser (barn och ungdom, skönlitterärt för vuxna och fakta) samt Lilla Augustpriset som är noveller skrivna av ungdomar.  Vi här på Kulturkollo tänkte ge oss på och både gissa och önska vilka vi ser nomineras i år. Med säkerhet vet vi vilka som blir nominerade imorgon efter presskonferensen som hålls kl 12.15.

Årets skönlitterära bok

Johanna: Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri känns given både som nominerad och vinnare. Jag hoppas att hans förlag kom ihåg att skicka in den här boken (de missade det med hans förra Jag ringer mina bröder). Sen hoppas jag på Linjen av Elise Karlsson och I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist.

Anna: Jag kan bara tycka till om den skönlitterära klassen, jag tippar tre böcker som jag läst och tyckt mycket om. Inte säkert att juryn har samma smak som jag men Den vita staden av  Karolina Ramqvist är given i min tipstrio, Khemiris Allt jag inte minns och Tom Malmquists I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv  handlar båda om sorg och jag var rejält tagen av dem båda.

Linda: Det vore mycket märkligt om Den vita staden inte blev nominerad, då det är en fantastisk bok. Håller också med om att Allt jag inte minns borde vara given. Utvecklingssamtal av Daniel Blixt är en fin diktsamling och det vore roligt om den nominerades. Men om bara en diktsamling ska nomineras i år är det Bodil Malmstens Det här är hjärtat. Kanske det starkaste jag läst i år. Jag håller också en tumme för Cilla Naumann och hennes Bära barnet hem.

Helena: Jag hoppas verkligen på Bodil Malmstens Det här är hjärtat, men vill också gärna se debutanten Margit Sahlströms Och runt mig faller världen bland de nominerade. Och Christina Bergils omskakande vackra Något så vackert. Eftersom jag sällan hoppas rätt i relation till vilka böcker som väljs ut så tror jag inte att jag får rätt, med Malmsten som möjligt undantag.

Årets barn- och ungdomsbok

Johanna: Jag är som vanligt trubbigt inställd till den stora kategori som detta är och önskar som varje år att de ska dela den i två, en för barnböckerna och en för ungdomsböckerna. Dessutom har jag svårt att gissa på något annat än ungdomsböckerna för det är mest de jag läser. Jag både hoppas och tror att När hundarna kommer av Jessica Schiefauer och Djupa Ro av Lisa Bjärbo kommer att nomineras, suveräna böcker båda två och de förtjänar det verkligen. Sen hoppas jag att Att vara jag av Anna Höglund är en av de sex nominerade i den här klassen.

Linda: Jag håller med Johanna om att det är en onödigt bred och spretig kategori och är dålig på barnböcker.  Håller dessutom med om Schiefauer och Bjärbo, som verkligen är värda varsin nominering. Jag hade också gärna sett Alex Haridis Huset mittemot bland de nominerade. Hans skönlitterära debut är mycket fin.  Nu har jag inte läst  Johanna Lindbäcks Jan Svensson, men är den lika bra som hennes andra böcker vore det kul med en nominering. Om inte annat för att 9-12 brukar vara en glömd åldersgrupp. Om jag ska krysta fram en barnbok får det bli Hajar av Sarah Sheppard. Jag gillar Sarah Sheppard.

Helena: Jag förstår inte heller varför man inte delar upp, det finns absolut plats för att nominera i två kategorier istället för en med tanke på hur mycket bra som skrivs för barn och unga. I år har jag inte läst nästan några barnböcker (barnen har vuxit ur dem, till min sorg), men bland ungdomsböckerna hoppas jag på När hundarna kommer och Elisabeth Östnäs Sagan om Turid: Kungadottern.

Årets faktabok

Johanna: Om ett seriealbum kan räknas som fakta hoppas jag att Det växer av Julia Hansen nomineras. Och sen hoppas jag att Svart kvinna av red. Fanna Ndow Norrby nomineras. Båda dessa böcker tar upp viktiga, angelägna och tidigare närapå tabubelagda ämnen, abort och att vara rasifierad/svart kvinna.

Linda: Jag tycker att Sju dagar kvar att leva av Carina Bergfeldt är en både viktig och välskriven bok. Sedan tror jag nog att Karin Johannissons Den sårade divan blir nominerad, det verkar vara en angelägen bok. Det hade också varit väldigt roligt om Clara Henry nomineras för sin bok Ja, jag har mens, hurså?.

Anna: Psst, I starens tid av Bannerhed/Östling är typ den enda fackbok jag läst i år och den är fin. Mycket fin. Nej, jag har faktiskt läst en bok som gjorde mig förb***ad också. De förklädda flickorna i Kabul hoppas jag kommer med.

Av Johanna

Fullfjädrad kulturtant som nästan oftare är iväg på kulturevenemang än hemma. Hjärtat klappar extra varmt för ungdomsböcker och YA (young adult) som det aldrig går att bli för gammal för att läsa.

3 svar på ”Vem blir augustprisnominerad?”

Jag har också gissat nominerade idag och jag ser att vi har många överlapp i våra gissningar. 🙂 Jag blev osäker på om poesi räknas in till skönlitteratur-kategorin, så jag tog faktiskt inte med Det här är hjärtat. Det är annars en av mina favoriter från året, så nu känner jag att den borde ha fått vara med!

Det vrukar vara med någon diktsamling varje år, men de vinner mycket sällan. Sist var Tranströmer 1996 med Sorgegondolen.

Stängt för kommentering.