Kategorier
Novellkoll Sakprosakoll

Några tips i sista stund

helena-top

Bästa julklappstipset tycker jag är en bok som kan läsas i mellandagarna, som gärna slukar upp men kan läggas undan när man tvingas lämna läsfåtöljen för att vara social och gastronomisk (det kanske man inte är? Men ni fattar, det behövs ett uttryck som går bortom att äta). Kanske ska den handla om vinter och is också? Och om kärlek? Massor av önskningar i en alltså, men det går ju faktiskt inte?
expeditionenJo, det gör det! Expeditionen, min kärlekshistoria av Bea Uusma är allt det där. Jag har hittills inte träffat en enda människa som inte skulle må bra av att få försjunka i den under en vilsam julledighet. Möjligen någon som redan läst den då (och vi är ju några stycken), men Expeditionen är en bok att läsa om och om igen. Jag har nu skrivit mig själv fram till ett beslut att plocka fram mitt exemplar ur bokhyllan. Polarvintern här kommer jag (igen)!

Har du redan gett Expeditionen till varenda kotte i bekantskapskretsen de senaste två jularna? Då tycker jag du ska satsa på egengjort godis (jag hemsöker släkten med rocky road (just det receptet + non stop-godis…) varje jul), en Gilmore girls-box och en filt. Passar möjligen inte riktigt alla, men garanterar i alla fall myset (och det vet vi ju alla att det är myset som är julens viktigaste beståndsdel).

Är det ändå en bok du vill ge? Som inte alla hunnit läsa, men som är garanterat bra och som kan sluka upp och gås ifrån en stund? Då rekommenderar jag Jag har det rätt bekvämt men skulle kunna ha det ännu bekvämare av Lydia Davis. Kortnovellformatet lämpar sig ypperligt för julens ibland avbrutna läsning, och så skriver hon fantastiskt bra (jag läste ut den häromdagen och sätter högsta kvalitet-märkning på den). Köp den till dig själv vettja så kan du dessutom diskutera den med Kulturkollos bokcirkel efter helgerna.

Bild: “Red Christmas present on white background” av Petr Kratochvil. Licensed under Public domain via Wikimedia Commons.

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.

4 svar på ”Några tips i sista stund”

Smart tänkt, ibland får man vara lite sådär knipslug, för det är klart att han också ska läsa Expeditionen!

Stängt för kommentering.