Kategorier
Kulturkoll

Pang i bygget eller ”Stäng av, stäng av, stäng av-inlägget”

linje-viktoria

När jag tänker skämskudde så tänker jag egentligen främst på två saker. Dels på alla taffliga sexscener som det kryllar av i såväl litteraturen som på film (ja, jag tittar på dig Morrissey), men också alla de där dråpliga humorprogrammen där det är meningen att vi ska skratta åt hur folk gör bort sig. Jag klarar inte av det. Jag frågade min man om han kunde komma på något exempel på när jag faktiskt brukar plocka fram kudden och hålla framför ansiktet, för det händer faktiskt på riktigt då och då. Han behövde bara nämna John Cleese och Pang i bygget (Fawlty Towers) för att jag skulle känna hur det började krypa i kroppen på mig. Vi har säkert alla sett den, flera gånger till och med, serien om det lilla hotellet där Basil Fawlty styr och ställer med såväl gäster som anställda för att försöka åstadkomma någon sorts illusion om att hans hotell egentligen är en lite finare inrättning än det egentligen är. Han fjäskar för de han tror är inflytelserika personer av vikt och behandlar gladeligen de gäster som han inte tycker passar in som slödder av tredje graden.

Och det gör fysiskt ont att se. Jag vill plocka fram kudden bara jag skriver det här. Och stackars Manuel, den spanska kyparen som tvingas utföra de mest förnedrande uppgifter för att Basil fått en idé om att han ska imponera på någon ny gäst. Även Polly, den unga tjejen som jobbar lite som alltiallo på hotellet tvingas till både det ena och det andra men hon har åtminstone lite mer skinn på näsan och går ibland bakom ryggen på Basil för att lösa situationen. Ofta genom att Basils fru Sibyl får reda på vad det är han håller på med. Ja, han är en klassisk hunsad man och det är länge sedan jag såg serien så lite osäkert hur den överlevt tidens tand. Basil är kanske dessutom en lite förlegad karaktär då Sibyl ofta framställs som en blandning mellan en skräcködla och en kompetent men uppgiven fru som ständigt måste hålla sin idiot till make under uppsikt för att han inte ska hitta på något nytt sätt att ge hotellet dåligt rykte.

Men den här typen av karaktär är ju faktiskt inte alltid en man. Men ofta brittisk. Det är något oerhört engelskt över att vilja hålla skenet uppe av att vara lite förmer. Naturligtvis tänker jag på Hyacinth i Skenet bedrar (Keeping Up Appearances). Jag har tittat väldigt lite på den serien då jag dels tyckte att den var lite för mycket buskis, dels hade en lite förlegad syn på äktenskap och dels var för otäck. Jag stod inte ut med hur hon och gräver sig djupare och djupare ner i sina lögner och påhitt för att hålla just skenet uppe. Där är det dock en ännu mer hunsad man än i Pang i bygget.

Den kanske bästa TV-serien i mitt tycke som spelar på det här spåret är Rowan Atkinsons ”Svarte orm” (Black Adder) där det inte är något ojämnt äktenskap alls utan bara en väldigt ambitiös man som hittar på den ena lögnen efter den andra för att ta sig upp för den sociala stegen. Allt förlagt till för den brittiska historien viktiga perioder. Jag både älskar och avskyr det på samma gång. Som tur är går det alltid bra för honom i slutändan, trots att han egentligen är en ärkeskurk, men åh, vad ont det gör på vägen. En extra bonus här är att storfavoriter som Stephen Fry och Hugh Laurie också dyker upp en bit in i serien och blir fasta karaktärer. Där någonstans började det dock bli lite trångt i serien och den höll inte på så länge till. Lite för många stora personligheter som tog upp plats samtidigt i rutan.

Kan ni komma på fler karaktärer? Jag är ju svag för britterna, men har fått allt svårare för att stå ut med den här typen av humor. Mitt arma hjärta klarar det helt enkelt inte även om några av mina mer moderna favoritserier, ”New girl” och ”Episodes”, är lite inne på samma spår. Ingen skämskudde är stor nog. Annars håller jag mig gärna till säkrare kort som Qi när jag vill ha lite avkopplande humor.

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

10 svar på ”Pang i bygget eller ”Stäng av, stäng av, stäng av-inlägget””

David Brent i The Office. Det gör ont på riktigt att se den. På ett bra sätt.

Ja, det har du rätt i! Vet du, jag klarar inte ens av att se den! Tror jag var för vuxen när den kom så jag hade inte det nostalgiska minnet. Jag får BARA ont och MÅSTE stänga av.

Hon den där kvinnliga prästen (som är minst sagt rund) som driver hejdlöst med sig själv på ett himla härligt sätt, samtidigt som hon alltid gör bort sig. Dawn French?

Ja, just det Dawn French! Älskade henne i French & Saunders också. Kommer inte ihåg vad serien hette dock. Såg henne i någon annan sådan där serie om lantliv i England som jag också “gillade”.

Men Pang i bygget var ju JÄTTEROLIGT!! Och The Office! FANTASTISK serie! Både brittiska och amerikanska. Och på tal om amerikanska serier så kanske jag ändå ändå ska skämmas lite för att jag brukade titta på Våra värsta år med värsta familjen Bundy. Men det var ju JÄTTEJÄTTEKUL! Då.

Hahahahaha, ja, jag såg också Våra värsta år ibland. Och visste nog inte riktigt om jag tyckte att det var roligt eller bara…. förfärligt..=)

Jag är helt och hållet med dig Viktoria! Vrider mig i plågor bara jag läser vad du skriver, klarar inte av den där plågsamma humorn där folk ljuger och trasslar in sig och är sådär tragiskt hemska (även om jag tycker det är roligt samtidigt). Black adder är en favorit just för att det är så extraskruvat, han är precis som du skriver en ärkeskurk och såna kan man inte riktigt koppla till verkligheten, det är så skönt!

Ja, det är lättare att hantera när det verkligen är någon man inte behöver känna en massa sympati för och empati med. Dessutom gör den svarta humorn att det blir enklare.

Stängt för kommentering.