Kategorier
Kulturkoll

Afrika – en kontinent

anna-topPåskens sista dag och nytt tema här inne på Kulturkollo. Är det måndag så är det!

Världen blir ju liksom lite annorlunda beroende på vilket perspektiv man använder för att se på den. De afrikanska författarna Wainaina och Adichie har tillsammans med många andra försökt att få oss att förstå att Afrika är en kontinent inte ett enda land med en enda berättelse. Kolla bara in fakta: Med världsdelens öar inräknade mäter Afrika 30 244 050 km², vilket motsvarar 20,3 % av jordens landmassa eller cirka 6 % av jordens totala area. Omkring 22 miljoner km² av dessa ligger i tropikerna vilket gör den afrikanska kontinenten till världens varmaste kontinent. I Afrika bor det ungefär 1 miljard människor i 55 länder – en sjundedel av jordens befolkning. Dess längd i nordlig-sydlig riktning är omkring 8 000 km och dess största bredd omkring 7800 km. (Wikipedia)

En sådan enkel sak som hur kartor ser ut har i århundraden påverkat vår syn på världen, de kartor vi  oftast använder är ritade med hjälp av Mercators projektion. Då behålls riktningarna och man kan navigera efter dem men ytan förvanskas. Jag har istället valt att använda Peters projektion  som inledningsbild till det här temat, plötsligt får man en annan uppfattning om både Sveriges plats i världen och Afrikas storlek. Låt oss nu se om vi tillsammans kan undersöka kultur från Afrika – en kontinent.

Välkomna till veckans tema!

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.