Kulturkollo tipsar: Viddla för film

carolina-top

Ikväll ska jag kolla på film hemma. Gratis. Jag betalar inte för någon streamingtjänst, jag har inte köpt någon film och jag ska inte ladda ner olagligt. Jag ska använda Viddla.

Låna film på biblioteken har jag ju kunnat göra länge – med Viddla kan jag alltså låna även digital film gratis.

Viddla har funnits sedan mars 2017 och erbjuder digital film till folkbibliotekens låntagare. (På Viddla.se står det att ”Tjänsten är ett komplement till de kommersiella streamingtjänsterna och avsikten är att erbjuda relevant film som väljs ut utifrån kvalitet, allsidighet och aktualitet förenligt med principen om tillgänglighet för alla.”) Tillhör du ett av de (många!) anslutna biblioteken är allt du behöver för att använda Viddla ditt vanliga lånekort och din PIN-kod. Vilka bibliotek som är anslutna ser du på Viddla.se när du klickar på en film och väljer att spela den.

Och oj, så många filmer det finns att välja mellan! Dessutom, när du har surfat runt på sidan en stund och läst alla filmtips du får av olika bibliotek och/eller filmvetare, så har du hittat ännu fler filmer du vill se. Det är nyheter och aktuellt blandat med klassiker och… ja, allt.

Själv såg jag för några veckor sedan vårens snackis Parasit (och ja, jag blev helt golvad – vilken film!) och funderar på att kanske ikväll kolla på Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap – för ja, jag har glädjen att ha lånekort på Bibliotek Skåne Sydost som är anslutna till Viddla. Hurra!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.