Kategorier
Kulturkoll

Kulturkollo tipsar: Viddla för film

carolina-top

Ikväll ska jag kolla på film hemma. Gratis. Jag betalar inte för någon streamingtjänst, jag har inte köpt någon film och jag ska inte ladda ner olagligt. Jag ska använda Viddla.

Låna film på biblioteken har jag ju kunnat göra länge – med Viddla kan jag alltså låna även digital film gratis.

Viddla har funnits sedan mars 2017 och erbjuder digital film till folkbibliotekens låntagare. (På Viddla.se står det att ”Tjänsten är ett komplement till de kommersiella streamingtjänsterna och avsikten är att erbjuda relevant film som väljs ut utifrån kvalitet, allsidighet och aktualitet förenligt med principen om tillgänglighet för alla.”) Tillhör du ett av de (många!) anslutna biblioteken är allt du behöver för att använda Viddla ditt vanliga lånekort och din PIN-kod. Vilka bibliotek som är anslutna ser du på Viddla.se när du klickar på en film och väljer att spela den.

Och oj, så många filmer det finns att välja mellan! Dessutom, när du har surfat runt på sidan en stund och läst alla filmtips du får av olika bibliotek och/eller filmvetare, så har du hittat ännu fler filmer du vill se. Det är nyheter och aktuellt blandat med klassiker och… ja, allt.

Själv såg jag för några veckor sedan vårens snackis Parasit (och ja, jag blev helt golvad – vilken film!) och funderar på att kanske ikväll kolla på Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap – för ja, jag har glädjen att ha lånekort på Bibliotek Skåne Sydost som är anslutna till Viddla. Hurra!

 

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.