Det är synd om tonåringarna – hur kan de revoltera?

helena-top

Okej, nu ger jag mig kanske ut på hal is här, men visst har det blivit svårare att avvika? Inte för att det har blivit svårare ATT göra det utan att normerna har vidgats och samhället har blivit mer tillåtande. Right?! Jag menar INTE att vi är hemma än på alla områden, naturligtvis, men jag tänker på drivkraften som finns hos vissa att avvika har det svårare idag. När jag var ung – riktigt ung – var punkkulturen ett sätt att avvika. Det var synligt både för ögonen och öronen. Jag minns också straight edge:arna, som också gjorde ett tydligt avståndstagande. All tonårskultur sedan femtiotalet har förenklat uttryckt handlat om att avvika – att göra revolt mot gängse normer och regler och inte minst mot föräldrargenerationen. Men tonåringarna har det inte så lätt längre. Hur ska de kunna avvika då deras föräldrageneration (och generationerna dessförinnan) har gjort allt? Världen är full av föräldrar som är eller har varit punkare, gothare, straigt edgare, emos, lajvare, animefantaster, Gyuaru (japanska subkulturer), gamare etc etc. Vi har tatuerat oss, piercat oss, färgat/klippt/taggat/fönat håret.

Hjälp mig här i mitt grubbleri – hur gör man idag för att avvika? Hur gör man revolt? (ur föräldraperspektivet kan det ju vara bra att veta vad komma skall)

Foto: ”..Are Made For Walking” av Wimena Kane

Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Visa alla inlägg av Fanny →

7 tankar på “Det är synd om tonåringarna – hur kan de revoltera?

  1. Min dotter revolterade genom att gå till kyrkans ungdomsgård och bli ungdomsledare och konfaledare till sin hedonistiska moders stora förskräckelse… 😉

    1. Är lite rädd för att det ska hända här också. Men det kan å andra sidan bli värre. 🙂

  2. Hahaha OMG (bokstavligen!) – detta skulle kunna vara ett tänkbart scenario hos oss också nu när du säger det.

  3. Precis det som Lotta beskriver hände en väninna till mig! Dottern började gymnasiet och blev plötsligt kyrkligt aktiv. Det var hennes revolt 🙂

    Och ja, det är nog så ungdomen får revoltera idag! Om inte just i kyrkan så åtminstone genom att vara duktiga och skötsamma, se Saffy i Helt hysteriskt 😉

  4. Det var ett tag sen, men en i min hemstad revolterade mot sin bohemiska uppväxt med extremvänster, biodynamiskt och Svensk Freds sommarläger genom att gå och bli stridspilot.

Kommentarer är stängda.