Kategorier
Romankoll

Veckoutmaning: Tipsa oss om en spännande släktskildring

anna-topFör några år sedan lyssnade jag till Hanne Vibeke Holst på bokmässan när hon berättade om den roman hon skrivit om sin far. Knud, den store växer upp på en bondgård på Jylland och blir en av sin generations största danska poeter. Hannes eget författande förhåller sig till sin fars liv som i slutändan blir mycket tragiskt. Berättandet går genom generationerna och på något vis så får jag som läser lära känna både ett land, en tid och en släkt.  Jadekatten av Suzanne Brögger är ytterligare ett exempel och en samtida dansk roman där familjeband spelar avgörande roll är Tyrannens barn av Anne-Cathrine Riebnitzsky. Nu blev det väldigt danskt här, dags att bryta mitt malande …

Har ni läst någon sådan där härlig roman som rymmer en hel släkts historia? Har ni sett någon film eller kanske kan ni tipsa om en TV-serie? Biografier om en släkt? Tipsa oss här genom att lägga en kommentar i kommentarsfältet, svarar ni på Twitter eller Instagram så tagga gärna med #kulturkollo

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

27 svar på ”Veckoutmaning: Tipsa oss om en spännande släktskildring”

Ganska morbid förändring där i urlen :-))) Tack för dina tips!

Jag gör också det, helst ska de också utspela sig långt borta eller i en annan tid!

Jag älskade Birgit Th Sparres serie om gårdarna runt sjön när jag var tonåring. (Läser fortfarande om dem ibland, bara för att :-)) Den första heter Gårdarna runt sjön och kom ut 1928 om jag minns rätt. Den sista i serien kom ut nästan femtio år senare. Det finns massor i den serien som känns väldigt förlegat och det är en väldans massa som inte hänger ihop alls. Ändå finns det ett magiskt skimmer över dessa böcker …

Jag läste dem från min mormors bokhylla. Jag minns inte alls innehållet men känslan, känslan!

Jomenvisst! Perfekt tips (som jag dessutom inte läst)!

Så härliga! Jag har lästips som räcker flera år efter den här veckan!

Stängt för kommentering.