Kategorier
Kulturkoll

Dagens kulturkollotips: 3 x Sövde

carolina-top

Ganska mitt i södra Skåne, någon mil söder om Sjöbo, ligger det lilla samhället Sövde. Och hit finns det åtminstone tre anledningar att komma: musteriet, amfiteatern och den lilla flytande bastun. En av dem har jag besökt, de två andra hör till saker-jag-absolut-måste-göra-någongång-men-ännu-har-det-inte-blivit-av.

Sövde Musteri har jag varit inne på ett flertal gånger och då köpt med mig äppelmust men framför allt deras cider. Den cidern kan vara något av det godaste som finns att dricka. Den smakar inte bara äpple, utan själva essensen av äpple om ni fattar vad jag menar. Doften, känslan, smaken… helt fantastisk. Det är ingen billig cider, men värd varenda krona. Flera gånger har vi köpt den som tilltänkta presenter men i stället druckit upp den själva, för snåla för att ge bort något så gott.
Det jag inte ännu hunnit göra är att gå en guidad rundvandring på musteriet. Jag skriver upp det nu på samma saker-jag-absolut-måste…-lista som jag nämnde nyss.

sövde musteri

Alldeles intill musteriet ligger Sövde Amfiteater. Den har jag alltså bara gått förbi, och stått och tittat in dagtid när den är tom. Men på sommarkvällarna är där konserter och andra arrangemang, och i år kommer Carola dit. Det ser så fint ut med de där sittplatserna högt upp på kullarna som omger själva scenen!

bastubat

Sövde ligger vid en sjö, och badplatsen känns som själva centrum i byn. Och mitt i den lilla badviken flyter det en bastu, BastubåtenDen har jag många gånger velat prova. Det går att hyra hela bastubåten för ett mindre sällskap, men det går också att gå dit utan att boka något: på tisdagar bastar damer och på torsdagar är det herrarnas tur.

 

Dagens_liten

 

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

2 svar på ”Dagens kulturkollotips: 3 x Sövde”

Ja, den gled jag nog bara förbi i texten, men musten är OCKSÅ fantastisk. Fast cidern är verkligen ännu bättre <3

Stängt för kommentering.