En riktig man – en händig man?

linje-ulrica

Vi pratar om riktiga män den här veckan. Vad är en riktig man då? Det är ju för all del en fråga utan ett enkelt svar. Eller en med många svar.

I början av veckan skrev Linda om Hampus Nessvolds bok Ta det som en man som handlar om hur svår det är att bryta sig loss ur en väldigt trång mansroll där man beter sig så som man tror att man ska göra som en “riktig” man.


Lars Demian – Det manliga beteendet

Själv har jag vuxit upp i en miljö där män ska lukta svett och ha motorolja mellan tårna – i alla fall om de själv får bestämma (och ja, jag är medveten om att jag raljerar lite här nu och drar alla över en kam).
I den lilla bruksorten var mansrollen macho (och är det nog till stor del fortfarande). Riktiga män jobbar på bruket. Eller som bilmekaniker. Eller skruvar åtminstone på en gammal bil, moped eller motorcykel på fritiden. Kanske en traktor om man bor lite utanför centralorten. Riktiga män snusar och dricker öl. Riktiga män spelar fotboll eller ishockey. Kanske framförallt ishockey. När jag läste Fredrik Backmans bok Björnstad var igenkänningen stor.
En riktig man lyssnar förstås på riktig musik. Hårdrock med fördel, men också “tokroliga” artister som till exempel Eddie Meduza, Drängarna och Kenneth and the Knutters.


Kenneth and the Knutters – Som en riktig man

En riktig man är också händig. Om han inte är klädd i blåställ så har han i alla fall snickarbyxor på sig i alla lägen. Han fixar hemmet – det är hans självpåtagna uppgift. En del händiga män är så klart händiga på riktigt, men många försöker nog också leva upp till någon slags bild av att en man ska kunna fixa grejer. Renovera köket. Lägga om taket. Dränera om husgrunden. Kanske med lämpligt många pauser för att knäcka en öl eller två.  Kanske har många det som ursäkt för att smita ut i garaget istället för att ta disken och inte mycket blir egentligen gjort. Det är nog inte för inte som TV-program som Arga snickaren har kommit till.

För all del, det är ändå något attraktivt med en man som kan fixa lite olika saker och som inte är helt ohändig – det tycker jag också.  Men det är ännu mer attraktivt med en man som kan erkänna när han inte kan saker och som vet när det är dags att be om hjälp.


Per Gessle – En händig man

Den riktiga mannen bryr sig förstås inte om hur han ser ut, sådant är ju tramsigt. Även om det på sistone verkar vara mer OK för män att vara fåfänga – åtminstone när det gäller skägget. Det utforskade vi under Hår-veckan för inte så länge sedan. Frågar är dock om Hipsterskäggen skulle anses som riktigt manligt av de riktiga männen?
För mig är fåfänga ganska avtändande. Lite mer än basic hygien och ett visst mått av stil är så klart önskvärt, men mer än så behövs inte.

Carolinas inlägg om Romance-mannen tidigare i veckan var fantastiskt observant och roligt. Tänk om det fanns sådana män på riktigt, som har “allt”. Skulle man stå ut?


Lill Lindfors – En så’n karl

Det är inte så att vi tackar nej till händiga och snygga män (men vi avstår gärna bruksmachotypen), men det väldigt tydligt när jag pratar med mina vänner om män (för det händer ju ibland) är att, i den period i livet vi befinner oss just nu, så är förmågan att finnas där för sin familj den manliga egenskap som är allra mest attraktiv och som värderas högst. Inte förvånande alls på ett sätt, så har det kanske varit i all tider. Men jag menar inte på det traditionella sättet som försörjare och familjens överhuvud, utan att på riktig finnas där för sin partner och sina barn (om sådana finnes) i vardagens tristess och glädjeämnen.
Vi behöver inte män som försörjer oss. Vi behöver inte män som bygger hus åt oss och mekar med våra bilar. Vi behöver inte snygga machomän med perfekta överkroppar.
Vi behöver män som sortera tvätten. Som tar hälften av vabb-dagarna. Som … ja, ni fattar.
Det är i sådana viktiga småsaker manlighet finns också!


Helene Sjöholm och BAO – Du är min man

Ps. har du något tips på en låt om män som hade platsat i listan? Skriv gärna en kommentar!

Bild: pexels.com

2 comments
  1. (själv har jag söner som bakar bröd, stickar och syr, snickrar koja med sina döttrar, klättrar i berg, kan fläta sina döttrars hår, byta däck, ha middagen klart när frugan kommer hem ❤️ varit Lucia i skolan)

Comments are closed.